U trendu

Ivanov: Makedonija plaća greške EU

Makedonski predsednik Djordje Ivanov izrazio je žaljenje zbog toga što njegova zemlja mora da plaća „greške Evropske unije (EU)“ u vezi sa izbegličkom krizom.
„U izbegičkoj krizi, mi plaćamo greške EU. Makedonija je morala da plati 25 miliona evra od poreskog novca, u zemlji je vanredno stanje, a šta smo dobili od Evrope? Ništa? Ni cent“, rekao je Ivanov za nemački dnevnik Bild.

Ivanov je rekao da Makedonija „nije ništa, no članica EU, ni Šengena, ni NATO i da je niko neće“, ali da je u situaciji da štiti Evropu od jedne evropske zemlje čija je kontrola izbeglica nedovoljna.

Makedonski predsednik je ocenio da je Nemačka jako dobro odgovorila u humanitarnom smislu na krizu otvorivši granice migrantima u septembru 2015. godine, ali da je doživela potpuni neuspeh po pitanju bezbednosti.

On je podsetio da je Makedonija želela da razmeni podatke o „potencijalnim džihadistima“, ali da niko te informacije nije želeo.

„Tek posle napada u Parizu su nam se obratili. I tada smo mogli da im kažemo da je ukupno 10 ljudi ušlo u Evropu sa istim identitetom kao jedan od počinilaca“, rekao je Ivanov.

Makedonija je prva zemlja na balkanskoj ruti preko koje izbeglice i migranti pokušavaju da se domognu zemalja centralne i severne Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.