najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izbeglice na Lezbosu čekaju i do četiri sata na registraciju

Moria kamp na Lezbosu u Grčkoj je nekadašnji zatvor za ilegalne migrante, ogradjen je žicom, a sada služi kao registracioni centar za izbeglice sa arapskog govornog područja.
Kamp je veličine omanjeg grada, tu je veliki broj nevladinih organizacija koje izbeglicama dele hranu, garderobu, bebi opremu i osnovne higijenske pakete.

Ispred kampa stanovnici Lezbosa na tezgama preprodaju voće, vodu i brzu hranu, ali su najtraženije internacionalne kartice za mobilne telefone.

Najveći broj izbeglica nalazi se oko samog kampa, oni čekaju u redu za registraciju i do četiri sata, a od trenutka kada dobiju papire u kampu se zadržavaju najviše dva sata.

U redu za registraciju ljudi čekaju najmanje dva sata, tu su porodice sa decom, a kroz kapiju kampa propuštaju po njih petoro. U tom redu danas je čekao i student medicine Asad, koji je iz Avganistana prebegao u Grčku sa majkom i rodjacima.

„Želim da idem u Nemačku. Situacija u Avganistanu je užasna. Putovao sam 12 dana. Na brodu je bilo najteže, počeo je da tone, mislili smo da nećemo preživeti. Bili smo preplašeni“, kazao je Asad.

Komandant centra za registraciju Spiros Kurtis kazao je da kroz centar dnevno prodje oko 2.000 izbeglica, koje se nakon utvrdjivanja identiteta i izdavanja dokumenata šalju na Lezbos odakle se trajektom voze do Atine ili Soluna, a svoj put nastavljaju balkanskom rutom.

On je objasnio da kamp izgleda kao logor jer je služio za ilegalne migrante, a zatim mu je samo promenjena namena.

U kampu izbeglice pristižu neprekidno, a 30 odsto njih čine deca. Kurtis je kazao da je u prvih devet meseci 2015. godine u kamp došlo oko 500 dece bez roditeljskog staranja.

„Izbeglice se ovde zadržavaju do dva sata, ali deca bez roditeljskog staranja ostaju ovde do 15 dana, a za to vreme mi obaveštavamo centre za socijalni rad i pravosudne organe, nakon čega odlaze u Atinu i Solun u internate. Trenutno je ovde 35 takve dece iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Iraka i Irana“, kazao je Kurtis.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike