U trendu

Izbori u SAD podelili Srbe i BoĆĄnjake u Sarajevu

Američki izbori podelili Srbe i BoĆĄnjake u Sarajevu, pa su tako sa dve strane entitetske granice u dva dana odrĆŸani skupovi podrĆĄke – u federalnom, većinski boĆĄnjačkom Sarajevu, podrĆŸali su demokratskog kandidata Hilari Klinton, a u Istočnom Sarajevu, većinski srpskom, nekoliko penzionera je agitovalo za republikanca Donalda Trampa.

Zagrebački Večerni list u izdanju za BiH piĆĄe da je teĆĄko razumeti razloge američke “predizborne kampanje” u dva dela Sarajeva, posebno ako se oni stave u kontekst politike SAD-a prema ovoj drĆŸavi.

Podseća se, naime, da su Klintonovi dvorci Dejtona, protiv kojeg su tada bili bosanski Srbi. Sada su, kako se navodi, njegovi najveći zagovornici jer im je doneo Republiku Srpsku.

S druge strane, BoĆĄnjaci su puno lakĆĄe prihvatili mirovni sporazum, ali kada su shvatili da su njime izgubili Republiku (BiH), najradije bi ga ruĆĄili, odnosno uredili bi drĆŸavu bez entiteta i ĆŸupanija.

Dok sarajevski BoĆĄnjaci i Srbi podrĆŸavaju kandidate za američkog predsednika koji personificiraju suprotnu politiku od one koja im je od njih nametnuta, Hrvati su kao i obično po strani, piĆĄe Večernji.

List navodi da kampanja američkih izbora u BiH zapravo samo svedoči o dubokim podelama unutar zemlje. Retko ĆĄta zajednički podrĆŸavaju ili slave tri naroda u BiH, konstatuje list. Poput izbora za američkog predsednika, tako se BiH deli i kada su u pitanju odnosi prema drugim globalnim pitanjima.

Srbi, dodaje se, na Ruse i njihove saveznike gledaju prijateljski, BoĆĄnjaci takav odnos imaju prema islamskim, a Hrvati prema zapadnim zemljama.

„Tako se različito gleda i na ratove, poput palestinsko-izraelskog sukoba ili krize u Ukrajini. Dakako, različit je odnos prema drĆŸavama u regionu. Hrvatsku, Srbiju ili Tursku u BiH doĆŸivljavaju prijateljskim samo sunarodnici ili “braća po veri“, piĆĄe zagrebački večernjak.

Dugačak je popis onoga ĆĄto BiH deli unutar nje same. Svaki narod ima svoj jezik, svoje pismo, simbole, svoje blagdane i praznike… JoĆĄ veći je problem ĆĄto imaju različite istorijske istine, percepcije sadaĆĄnjosti i vizije budućnosti. Tri nacionalna područja podeljena su (ne)vidljivim granicama.

Znali su to i Amerikanci kada su tri zaraćene strane pozvali u Dejton. Svojim autoritetom i silom naterali su ih u nesavrơeni mir, navodi list.

Jedino oko čega se tri naroda u BiH slaĆŸu je da bez angaĆŸovanja SAD nema trajnog reĆĄenja krize u BiH. Zato, navodi se, BoĆĄnjacima i Srbima nije svejedno ko će biti budući predsednik SAD iako teĆĄko mogu raspoznati ĆĄto im konkretno donosi ijedan od dva moguća ishoda izborne trke.

„Ni Hrvati to ne znaju, iako već odavno upozoravaju tvorce Dejtona kako su izigrani. Dejtonski, a posebno VaĆĄingtonski sporazum, koji mu je prethodio, pretrpeo je drastične promene na njihovu ĆĄtetu. Kako bi se narodi u BiH bar oko nečega počeli slagati, bilo bi potrebno vratiti duh Dejtona i slovo VaĆĄingtona. Onda bi se u BiH i na domaćim i na stranim izborima navijalo za najbolje, a ne za “naĆĄe“ i “njihove“, piĆĄe Večernji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar