U trendu

Izborni kolegijum u Albaniji: Izbori će biti 30. juna

TIRANA – Izborni kolegijum u Albaniji je odlučio da će lokalni izbori u toj zemlji biti održani 30. juna, uprkos odluke predsednika Ilira Mete o odlaganju izbora, prenosi portal a1on.

Izborni kolegijum je potvrdio odluku Centralne izborne komisije u toj zemlji kojom se odbacuje zahtev Partije nacionalnog jedinstva da bude izbrisana sa glasačkih listića.

Tokom sednice, lider Partije nacionalnog jedinstva Idajet Bećiri je obrazložio svoj prigovor, istakavši da je odluka predsednika Mete o odlaganju izbora objavljena u Službenom listu u toj zemlji, te da je na snazi i da ne želi da učestvuje na izborima u tenzčnoj političkoj atmosferi.

Sa druge strane, predstavnik albanske Centralne izborne komisije rekao je da ta institucija ostaje pri odluci na zahtev Partije o nacionalnom jedistvu.

„Uredba predsednika je kršenje Ustava. To je nevažeći administrativni akt“, istakao je predstavnik Centralne izborne komisije.

Kako navodi albanska Centralna izborna komisija, stranka Bećirija ne može da se izbriše, jer su već odštampani glasački listići.

Nakon usvajanje ove odluke, portparol predsednika Mete Tedi Bluši ju je ocenio kao „orkestrirani skeč“.

„Ovo nije nikakvo iznenađenje u kontinuiranom orkestriranom skeču“, napisao je Bluši na društvenim mrežama.

Iz kabineta albanskog predsednika Ilira Mete najavili su da će šef države sutra održati konferenciju za medije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.