U trendu

Izborom predsednika Sabora prevaziđena kriza

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocenio je danas da je izborom predsednika hrvatskog Sabora prevaziđena parlamentarna kriza u Hrvatskoj.

On je za RTS kazao da su ekonomski i politički razlozi, kao i razlozi predstavnika manjina ti koji motivišu da se doprinese tome da se u Hrvatskoj uspostavi politička stabilnost i da se formira potrebna politička većina, politički program i rekonstruiše vlada.

„Ukoliko se bude gradilo partnerstvo koje će učvrstiti stabilnost vlade, takođe ćemo podržati, ako se ne uspe alternativa je ono što odgovornost nalaže kada se projekt nametanja stabilnosti ne može ostvariti onda su pred nama izbori“, rekao je Pupovac.

Upitan da li će u novoj hrvatskoj vladi biti potpredsednik, kako su mediji najavljivali, Pupovac je kazao da su to spekulacije.

„To su spekulacije. Potrebno je napraviti ovo što smo rekli – stabilizovati parlament i kako da se izvrši rekonstrukcija vlade“, rekao je Pupovac i dodao da aktuelnu krizu pojedine političke stranke koriste za lokalne izbore.

„Jedan od razloga zašto su pokrenuli ovu krizu, pre svega Most, je upravo da bi na lokalnim izborima dobili što bolji rezultat. Mi očekujemo dobar rezultat da ćemo potvrditi i proširiti uspeh koji smo imali u nekim sredinama“, kazao je on i dodao da će se to desiti uprkos tome što su mnogi Srbi u Hrvatskoj zbog prebivališta obrisani iz izbornih evidencija.

Pupovac je kazao da je toj situaciji doprineo smenjeni ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić jer, uprkos dogovoru da zaustavi nekotrolisano brisanje iz evidencije, to nije uradio.

„Dogovorili smo da ćemo im pomoći da se ta evidencija o prebivalištu revidira, odnosno odluke koje će biti donesene na temelju žalbi koje će ljudi uložiti“, rekao je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.