U trendu

Izetbegović čestitao Incku

SARAJEVO – Lider bošnjačke SDA i predsedavajući Doma naroda Parlamenata BiH Bakir Izetbegović čestitao je danas visokom predstavniku Valentinu Incku na odluci da nametne odredbe Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

“To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mestu, porodica žrtava genocida. Ovom odlukom Visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog naslednika, skinuo je hipoteku genocida sa vrata časnijem delu srpskog naroda, i sa dignitetom zavšio svoj mandat u BiH”, rekao je Izetbegović, preeli su sarajevski mediji.

Incko je odluku o nametanju Krivičnog zakona BiH o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca doneo u finišu svog mandata koji se okončava 1. avgusta.

Incko je ovu odluku doneo samo par dana nakon što je Izveštaj Nezavisne komisije o zlčinima na području Sebrenice, čiji je predsednik istaknuti stručnjak Gideon Grajf, stavljen na uvid javosti.

U tom izveštaju svetski stručnjaci su argumentovano zaključili da se na pdrucju Srebrenice nije dogodio genocid tokom poslednjeg rata.

“Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u član 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova”, saopšteno je ranije iz OHR.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar