U trendu

Hapšenje u Orašju bez uticaja bošnjačke politike

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da bošnjačka politika nije uticala na hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju, u bosanskoj Posavini, te istakao da se to ne bi tako dogodilo da se znalo šta spremaju tužilaštvo i SIPA, jer BiH je izrazito zainteresovana za dobre odnose sa Hrvatskom.

On je u Briselu ocenio da je to hapšenje izvedeno „nesretno i nespretno“, odnosno da se, kako je prenela Hina, nije vodilo računa o političkom aspektu.

„Mi Hrvatsku vidimo kao našeg glavnog partnera, kao najbitnijeg suseda. Da se moglo, kao što se ne može uticati na rad tužilaštva, to se ne bi dogodilo“, rekao je Izetbegović, koji je i predsednik Stranke demokratske akcije BiH.

To je, kaže on, nesretna koincidencija da se, na dan kada se Hrvati prisećaju svojih mrtvih i kada ni na koji način ne treba uznemiravati narod, uhapsi deset ljudi u Orašju.

„Međutim, mi ne utičemo na rad tužilaštva i sudova i nemamo informacije što oni nameravaju da rade“, rekao je Izetbegović koji je u Briselu učestvovao na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Naročito je, istakao je, začuđen zbog adresiranja tog problema na bošnjačku politiku koju, kako je rekao, predstavlja on.

Napomenuo je da je vršilac dužnosti, nakon što je smenjen tužilac koji je bio Bošnjak, sada iz reda hrvatskog naroda u BiH i da je upravo ona pokrenula čitav taj postupak, a da je hapšenje izvela Agencija za istrage i zaštite BiH (SIPA), na čijem je čelu Srbin.

„Radi se o zločinima koje su eventualno počinili Hrvati u odnosu na Srbe, dakle tu Bošnjaka ni na koji način nema, tako da se nepotrebno daje takva dimenzija“, rekao je Izetbegović ocenivši da je reč o ispadu koji, kako je rekao, ne bi rebalo da utiče na odnose Hrvatske i BiH tim pre što je „Hrvatska naš lobist na evropskom putu“.

On misli da će ova „nenamerna distrakcija“ biti prevaziđena i da će saradnja dveju država biti sve bolja i bolja.

Izetbegović je o hapšenjima u Orašju govorio odgovarajući na pitanja hrvatskih zastupnika u EP, koji su ukazali na mogućnost političke manipulacije u ovom slučaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.