U trendu

Izetbegović i Čović: Dodikov SNSD definitivno partner

SARAJEVO – Predsednik najuticajnije bošnjačke SDA Bakir Izetbegović i predsdnik HDZ-a BiH Dragan Čović saopštili su danas da je SNSD, Milorda Dodika, definitivno partner tih stranaka za formiranje vlasti na niovu države BiH.

Gotovo pet meseci od Opštih izbora u toj državi, vlast na nivou BiH nije formirana, osim Predsedništva BiH, dok je u Republici Srpskoj vlast formirana na svim nivoima još krajem prošle godine.

Izetbegović je novinarima rekao da je sastanak održan u dobroj atmosferi i da je napravljen još jedan korak među strankama kada je reč o ulasku u koaliciju na svim nivoima.

„Mislim da ćemo uskoro imati kompletiran deo bošnjačke koalicije. Nakon odluke SDP-a imamo prostor da se krene u pregovore s drugim stranakam. Cenim da ćemo u prvoj polovini marta imati definisane koalicije“, rekao je Izetbegović.

Danas je bilo govora i o prioritetima na koje treba da se fokusira vlast u naredne četiri godine poput EU i NATO puta, zaustavljanja odlaska mladih ljudi, infrastrukturni projekti, poboljšanja standarda i tako dalje.

On je rekao da bi iduće sedmice mogao biti konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon njega i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, preneo je sarajevski portal Klix.

Čović je kazao da je razgovarano o saradnji dve stranke, spoljnoj politici (EU i NATO putu) i uspostavi vlasti u BiH. Dodao je da je saradnja SDA i HDZ-a nužna za bolje odnose, napredak i očuvanje BiH.

„Što se tiče EU i NATO puta, za HDZ BiH to nema nikakve alternativu. Svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a na svim nivoima to jasno iskazuju. Treba tražiti rešenja s partnerima u tome kako napraviti iskorak“, rekao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Izetbegovićem.

Predsednik HDZ-a smatra da je MAP trebao biti aktiviran prošle godine i da to treba učiniti sada te da bi BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU da su usvojene izmene Izbornog zakona BiH.

Što se tiče Saveta ministara BiH, Čović je kazao da HDZ smatra da što pre treba imenovati mandatara za sastav vlade BiH.

Čović je istakao da veruje da će do kraja iduće sedmice biti formiran Dom naroda Parlamenta FBiH nakon čega će biti usvojen budžet za 2019.

On je rekao da je Dodikov SNSD definitivno treći partner SDA i HDZ-a na državnom nivou. Kako kaže, razgovarao je o tome i sa predsednikom SNSD-a i sa predsednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

„HDZ neće odlučivati o tome ko će biti u bošnjačkom bloku stranaka. HNS ima dovoljan kapacitet u hrvatskom bloku“, kazao je Čović.

Na pitanje novinara o tome kako će sa SNSD-om rešiti problem NATO integracija BiH, Čović nije precizno odgovorio ističući da je SNSD nezaobilazni partner.

„To su pitanja koja trebaju partneri da reše. Treba razgovarati o svemu. Imamo jasne stavove sa sve tri strane, ali mnogo možemo rešiti razgovorom“, rekao je Čović.

Čović smatra kako se više ne smije igrati s izbornim procesom odnosno da se „u Predsedništvu BiH kao sada nalaze dva bošnjačka člana Predsedništva BiH“.

(Tanjug)

Napišite komentar