U trendu

Izetbegović i Džonson: Velika Britanija i dalje podržava evroatlantski put BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u razgovoru sa šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom rekao je da su evrointegracije čitavog Zapadnog Balkana važne za političku i ekonomsku stabilnost, i za bezbednost čitave Evrope.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije je rekao da njegova zemlja napušta EU, ali da će joj BiH i dalje biti na listi prioriteta spoljne politike, saopštilo je Predsedništvo BiH.

Džonson je rekao njegova država podržava opredeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i izrazio spremnost da Velika Britanija pruži podršku BiH u ekonomskom i političkom sergmentu, posebno u sprovodjenje Reformske agende i reformi Oružanih snaga u BiH.

Izetbegović je izrazio uverenje da će Velika Britanija nastaviti da podržava reformske procese u BiH i naveo da je BiH opredeljena da nastavi sprovodjenje mera iz Reformske agende u cilju dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je za BiH od ključnog značaja evrointegracija čitavog Zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za bezbednost čitave Evrope.

Izetbegović je istakao važnost britansko-nemačke inicijative, koju su u januaru 2015. potisdali lideri najvećih partija u BiH, čime su se obavezali na sprovodjenje reformskog puta zemlje.

Bošnjački član Predsedništva BiH je u razgovoru s Džonsonom istakao opredeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu s Velikom Britanijom.

Džonson je izrazio očekivanje da će daljem ekonomskom razvoju BiH i značajnijem investiranju doprineti održavanje 2. Trgovinskog i investicionog foruma, septembra ove godine u Londonu, kao i Samita Zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa 2018. godine.

Sastanku s Džonsonom su prisustvovali i Diana Čekić, savetnica predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića, i Dejan Vanjek, savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar