U trendu

Izetbegović je poslednji čovek koji može da preti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odgovorio je danas bošnjačkom lideru Bakiru Izetbegoviću da je on poslednji čovek koji može nekome da preti i nazvao ga prijateljem i inspiratorom terorista, vehabija i islamista.

Izetbegović je najpre, naime, konstatovao da Dodik na čelu RS usporava napredak BiH i poručio mu da je „najbolje da promeni svoje ponašanje kako on ne bi bio promenjen“.

Dodik je ocenio da je Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i region, jer na sve načine pokušava da ostvari san svoga oca (Alije Izetbegovića) da od BiH stvori Islamsku državu.

„Zbog takve pogubne islamističke politike BiH sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost“, naveo je predsednik RS i dodao:

„Kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, Izetbegović je poslednji čovek koji može nekome da preti i nekoga da menja“.

Dodik je istakao da je Izetbegović, pre svega, dužan da, nakon saslušanja Fahrudina Radončića u sudu u Prištini, celokupnoj javnosti, a posebno Srbima da podrobnije objašnjenje kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i započinjanju rata u BiH.

„Ni meni ni Republici Srpskoj neće niko pretiti, niti dovoditi u red, pogotovu ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vreme stranog intervencionizma pripada prošlosti“, poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Izetbegović svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa ostalim članovima Predsedništva BiH neusaglašenim nastupom u Briselu, gde je susrete sa zvaničnicima EU i NATO-a ponovo iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

„Njegov istup u Briselu je samo dokaz da on u stvari govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je Srpska nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tokom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje “puzajućeg“ stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije“, rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji pozivajući se na Srnu.

Govoreći o Izetbegovićevim stavovima u vezi s hapšenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju i njegovu „začuđenost“ zbog „adresiranja tog problema na bošnjačku politiku“, Dodik je ocenio da sve to poprima komičnu dimenziju, jer je svima jasno da je pravosuđe u BiH upravo pod Izetbegovićevim političkim uticajem.

„Svi zločinci treba da odgovaraju, a kao predsednik Republike Srpske, kome srpski narod godinama ukazuje poverenje, posebno sam zainteresovan da budu preocesuirani zločini nad Srbima. To se, nažalost, ne dešava u dovoljnoj meri upravo zbog bošnjačkog političkog uticaja u pravosuđu“, kaže Dodik.

On je podsetio da je čak i američki diplomata Nikolas Hil, koji za vreme svog mandata u BiH Republici Srpskoj sigurno nije bio prijatelj, pri odlasku iz BiH govorio o uticaju Izetbegovićeve SDA na pravosuđe BiH.

„To je bošnjačka politička stranka koja je svoje ljude “ugradila“ i u Sud i Tužilaštvo BiH, Ustavni sud, da ne govorim o nižim nivoima… Oni tamo ne zastupaju pravdu, nego interese bošnjačke političke elite“, napominje Dodik.

Komentarišući Izetbegovićev stav da treba „preseći uticaj Rusije“ na Balkanu i da to treba „učiniti upravo na Beogradu“, Dodik je rekao da je uticaj i Rusije i Srbije na BiH pozitivan, ali da upravo to Izetbegoviću ne odgovara.

„Rusija i Srbija su se uvek zalagale samo za dosledno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to je ono što je u BiH najpotrebnije. Izetbegoviću to očigledno ne odgovara jer u planu ima neko drugo uređenje BiH, kakvo je njegov otac opisao u “Islamskoj deklaraciji“, naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je poručio da i Srbija i Rusija, kao dokazani prijatelji srpskog naroda u BiH, a bez obzira na negativne stavove bošnjačke politike, ostaju partneri u razvoju i jačanju Republike Srpske.

Srpska je neupitna i u političkom i u teritorijalnom smislu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da ne postoji priča o trećem entitetu u BiH koji bi u bilo kom smislu zadirao u interese Republike Srpske.

„U našim projekcijama i našim planovima nigde ne postoji mogućnost bilo kakve redukcije teritorije. To je politika koju mi vodimo“, poručio je Dodik, ističući da su svih ovih godina i on i SNSD, partija na čijem je čelu, dokazano vodili politiku očuvanja Republike Srpske.

Dodik je podsetio da je i ranije u priči o trećem entitetu bio jasan stav lidera HDZ BiH Dragana Čovića – da je Republika Srpska neupitna i u političkom smislu i u teritorijalnom statusu.

Upitan da prokomentariše izjavu kardinala Vinka Puljića da, ukoliko bi se pravio treći entitet u BiH on mora da zahvati i teritoriju Republike Srpske, Dodik je izrazio čuđenje da jedan verski poglavar uopšte govori o tome, naglasivši da ta Puljićeva izjava ne bi trebalo ni da bude predmet njegove polemike, jer to nije tema koja je na dnevnom redu.

Predsednik Srpske je dodao da „izjava kardinala Puljića ni u čemu ne obavezuje niti ima bilo kakvog tereta koji bi nosila“.

„Priča da Hrvati nisu ravnopravni na teritoriji Republike Srpske, kako to navodi kardinal Puljić, ne odgovara istini. Hrvati su ravnopravan narod u Republici Srpskoj i imaju sva ustavom zagarantovana prava“, istakao je predsednik Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)