U trendu

Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica, nadam se da se većina Srba ne poistovećuje s njim

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić „zločinac i kukavica“, i izrazio nadu da se „tiha većina Srba ne poistovećuje s Mladićem“ i da nije spremna da stavi istorijsku hipoteku na ceo jedan narod.

„Ratko Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice napadaju i ubijaju zatočene žene, decu i civile“, kazao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Navodeći delove današnje presude Haškog tribunala kojom je Mladić osudjen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine, Izetbegović je komentarisao deo presude u kojem stoji – „terajući bosanske Muslimane sa područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo“.

„Formulacija o bosanskim Srbima je trebalo da bude preciznija i da se odnosi na rukovodstvo bosanskih Srba i režim Slobodana Miloševića, koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih“, kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović je ocenio da „nijedan narod ne treba da slavi ratne zločince“ i dodao da se nada da će presuda Mladiću „doneti takvu vrstu otrežnjenja“, jer je prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u BiH bude bolja od njene prošlosti.

„Prošlost je iza nas i o njoj vredi govoriti samo ako će to ucitati na bolju budućnost. Ključno je skinuti hipoteku zločina s naroda i locirati je na pojedince, bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo i koje su funkcije obavljali“, rekao je Izetbegović.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premeštanja. Progašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)