U trendu

Izetbegović: Nadam se da će Dodik sad odustati od referenduma

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da se nada da će predsednik RS Milorad Dodik odustati od referenduma u Republici Srpskoj posle odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je odlučio da se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS i Dan RS proglašava neustavnim.

Izetbegović je za portal klix.ba kazao da je očekivao ovakvu odluku Ustavnog suda.

„Nadam se da će Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog m

irovnog sporazuma i krivično delo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano članom 239 Krivičnog zakona BiH“, kazao je Izetbegović.

Član 239 kaže da službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

„U svojim današnjim odlukama Ustavni sud BiH je postupio principijelno, vodeći se dosledno i isključivo pravnim kriterijumima u zaštiti Ustava BiH, ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, što je u najboljem interesu svih u BiH. Ustavna je obaveza i dužnost svih zvaničnika i institucija u BiH da poštuju odluke Ustavnog suda BiH kao konačne i obavezujuće“, smatra Izetbegović.

Prokomentarisao je i izjavu člana Predsedništva BiH iz RS Mladena Ivanića koji je u petak rekao da će u slučaju odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti „neviđeno“ pogoršanje prilika.

„Čudi me reakcija kolege Ivanića, njom se ustvari preti svima onima koji se usuđuju suprotstaviti diskriminaciji“, zaključio je Izetbegović.

Ustavni sud BiH u Sarajevu je ranije danas odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim.

Razmatrajući zahtev Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske o organizaovanju referenduma o Danu RS.

Privremena mera trajala bi do donošenja konačne odluke u vezi sa Izetbegovićevim zahtevima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.