U trendu

Izetbegović ne odustaje: Softić legitimni predstavnik BiH

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović, koji u ime dela Bošnjaka predvodi podnošenje zahteva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije, ne odustaje od tvrdnji da je bivši agent Sakib Softić ovlašćen da zastupa BiH i da ima legitimaciju da u ime te države preduzima sve pravne radnje u vezi sa pomenutom tužbom.

U saopštenju Izetbegovića se tvrdi da je i dalje na snazi odluka Predsedništvo BiH Odlukom od 4. oktobra 2002, kada je Softić imenovan za pravnog agenta BiH pred MSP-om.

Izetbegović, koji je i lider SDA, navodi da u odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata Softića, koji je inače, kako su preneli mediji u BiH, jutros otputovao za Hag, gde će podneti zahtev, najkasnije do 26. februara.

Navodi se i da u Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde ne postoji niti jedna odredba koja nalaže da postupak revizije presude mora biti praćen novom odlukom nadležnog organa države kojom se nanovo imenuje agent te države pred Međunarodnim sudom pravde.

Izetbegović tvrdi da je pravno neutemeljena teza predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića da je neophodno da Predsedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije presude od 26. februara 2007. godine i da u odsustvu te odluke Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije.

Navodi se takođe da je Ivanićevo pismo MDP-u, upućeno juče posredstvom specijalnog izalsnika, u direktnoj koliziji sa legalnom i legitimnom Odlukom Predsedništva BiH od 4. oktobra 2002.

„Ta Odluka Predsedništva BiH, koja je i dalje na snazi, predstavlja službeni stav Predsedništva BiH. Ivanićevo pismo predstavlja neustavno delovanje u svrhu komuniciranja privatnih stavova koji su direktno suprotni službenom stavu Predsedništva BiH“, navodi se u saopštenju Izetbegovićevog kabinta.

Inače, za sutra je u Sarajevu Ivanić sazvao vanrednu sednicu Predsedništva BiH na temu zahteva za reviziju presude. Izetbegović je međutim izjavio da sednici neće prisustvovati ukoliko Ivanić bliže ne definiše razloge za njeno sazivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.