U trendu

Izetbegović: Rezolucija o vojnoj neutralnosti kontinuitet antidejtonske politke RS

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović saopštio je da je Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske „kontinuitet antidejtonske politike RS“.

„Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, koju je usvojila Narodna skupština RS u krnjem sastavu, bez poslanika opozicije i koalicije Domovina, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bh. entiteta RS”, navodi se u današnjem Izetbegovićevom saopštenju.

On je ocenio da Rezolucija “ne može imati nikakve pravne posledice, jer spoljna politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta”, već su u isključivoj nadležnosti državnih organa.

Predsedništvo BiH je, dodaje Izetbegović, ranije konsenzusom utvrdilo opredeljenje za pristupanje NATO-u, te podnelo formalni zahtev za pristupanje Akcionom planu za pristupanje NATO (MAP).

“Članom 84. Zakona o odbrani BiH, donetim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrdjeno je da će Parlamentarna skupština, Savet ministara BiH, Predsedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“, naveo je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, jasno evroatlantsko opredeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH bezbedan prostor za investicije.

“Ovakvi stavovi rukovodstva eniteta RS, koje je pod očiglednim stranim uticajem, pokušavaju BiH ostaviti na bezbednosnoj vetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija u suprotnosti sa interesima svih gradjana BiH”, naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović je istakao da je donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo RS nastavlja sa „provodjenjem destruktivne, secesionističke i destabilizujuće politike, koja pravi probleme ne samo Bosni i Hercegovini, nego će imati i posledice po regiju, ali i celu Evropu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)