najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izetbegović: Slave nisu državni praznik

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas vlasti Republike Srpske da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj 9. januar ne može biti Dan RS, kao i da se isprave sve diskriminatorske odredbe na svim nivoima.

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu demantovao da je odluka Ustavnog suda BiH doneta preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija, dodavši da „politički argumenti nisu prevagnuli u korist njegove apelacije“.

„Nespokojan sam što nije postojao konsenzus kada je u pitanju odluka. Uvek bih podneo apelaciju kojom se ispravljaju nepravde u BiH. Ako ima bilo šta što pogađa bilo koga u Federaciji BiH, ja ću se potruditi da to ispravim“, naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, Dan Republike Srpske mogao bi da bude dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Dejtonski sporazum je potpisan 21. novembra i on se u RS slavi kao državni praznik, ali ne i u Federaciji BiH. Na taj dan obeležava se i krsna slava Aranđelovdan, a 9. januara slavi se krsna slava Sveti Stefan.

Izetbegović je izrazio bojazan da odluka neće biti sprovedena u roku od šest meseci, kako je to naložio Ustavni sud BiH.

„Pre ili kasnije svaka odluka Ustavnog suda BiH će biti sprovedena i presude će biti primenjene. Prihvatam RS, nisam protiv njenog interesa“, istakao je Izetbegović.

On je ocenio da je BiH „i srpska i bošnjačka i hrvatska i svih građana koji u njoj žive“, što je, po njegovim rečima, potvrdila i presuda Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je odbacio tvrdnje da se odlukom Ustavnog suda BiH nanosi šteta RS i da on ne prihvata RS. On je naglasio da prihvata Republiku Srpsku i da nije protiv njenih interesa.

„Ne bi mi smetala nijedna srpska slava, samo ne treba mevludima i slavama obeležavati državne praznike, jer ni mi ne pravimo ni mevlude ni tevhide (verske obrede) za državne praznike“, kazao je Izetbegović.

On je dodao da prihvata sve ono što stoji u Dejtonskom sporazumu i da je svojim radom pomogao razvoju Republike Srpske.

„Niz investicija koje su ušle u RS direktna su posledica onoga što sam ja radio… RS treba da prihvate svi njeni građani, a ne samo Srbi. Treba odrediti datum koji bi svi prihvatili kao svoj“, kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

(Beta)

1 komentar
  1. Korak do Sna

    A U BOSNI, slavite li vi Bajram i Ramazan. Ne možete vi zabraniti ništa u Republici Srpskoj. Ona je odvojena od Bosne, a to što vi umišljate da možete da imate uticaja na nju, malo ste se prešli. Bolje bi bilo da vidite šta rade Vehabije po Bosni nego da zabranjujete nekome slavu. Hrvati slave šta hoće, Srbi šta hoće, kao i vi muslimani. Šta je tu loše? Svi smo različitih vjera i uvjerenja i ne dirajte u religiju!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike