U trendu

Izetbegović: Srbija stala na pola puta

Sve dok ono što radi Srbija, koja je i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozitivno utiče na BiH, to je u redu, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ali smatra da je kada je o referendumu u RS reč zvanični Beograd stao na pola puta.

“Ovaj put su stali negde na pola puta. Kazali su da se ograđuju od referenduma, ali nisu pozvali da je to antidejtonska delatnost. Srbija je ponavljala da će stati iza toga oko čega se tri naroda u BiH dogovore. Najavljeni referendum nije dogovor tri naroda”, rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Klix.ba.

Izetbegović tvrdi da se u Srbiji oseća, kako kaže, neka nervoza zbog toga što se mimo dogovora s Beogradom nešto radi u BiH.

“Ovo je po ko zna koji put gde mlađi brat uvlači starijeg brata u probleme. Pre 20-tak godina smo imali nemile situacije, kada je Slobodan Milošević pokušavao da zaustavi bosanske Srbe u nekim srljanjima, pa nije uspeo. Nakon toga Srbija je morala da stoji iza toga i da snosi posledice”, kaže Izetbegović.

Izetbegović smatra da predsednik Milorad Dodik i ostala, kako kaže, garnitura u RS traži hleb preko pogače.

“Vladaju 100-postotno u tom delu BiH. Tamo čak ustavne sudije, Hrvate i Bošnjake odabere Dodik. S druge strane ne dopušta se Bošnjacima i Hrvatima da imaju praznik koji ih ne vređa, ne dopušta se Bošnjacima da svoj jezik nazivaju onako kako se on i u Dejtonskom sporazumu naziva”, rekao je Izetbegović, lider SDA BiH.

Izetbegović smatra da Dodik neće imati podršku od, kako kaže, prijatelja s one strane Drine, da napravi prave probleme na Balkanu.

Upitan da komentariše zapaljivu retoriku u državnom parlamentu izazvanu zajedničkom vežbom MUP RS I MUP Srbije, Izetbegović kaže da je “možda i bolje na vreme se uplašiti nekih stvari nego dopustiti da se dođe do ivice provalije pa da onda razmišljamo kuda to sve može otići”.

Na pitanje mogu li domaće institucije da spreče RS u nameri da 2018. održi referendum o otcepljenju, Izetbegović kaže da to neće podržati ni Srbija, a dužni su da reaguju i Sud i Tužilaštvo BiH, ali i međunarodna zajednica.

SNSD je, kazao je, nedvosmisleno najavio da planira da 2018. godine sprovede referendum koji se odnosi na cepanje BiH.

„Možda je bolje da se svi zabrinemo, da se stvari u nekoj meri radikaliziraju, da se svi upitaju kome to stvarno treba u ovoj zemlji i na Balkanu. Ko to ponovo ima pravo jednostrano da odlučuje o nečemu što pripada svima u ovoj zemlji“, rekao je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.