U trendu

Izetbegović „ugasio svetlo“ Bosne i Hercegovine

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima i poručio da je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time „ugasio svetlo“ Bosni i Hercegovini.

Dodik je, posle sastanka sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, i članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, rekao da iza inicijative za reviziju zapravo leži želja da se ukine Republika Srpska.

„Žele da vrte priču na to da su Srbi u BiH počinili genocid, koji se nije ni desio. Nezadovoljni ranijim presudama, spremni su da svojataju BiH i da kažu da nismo tamo prisutni u organima. Izetbegović je ovim zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi, i ugasio je svetlo kada je reč o BiH“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je ocenio da je inicijativom o reviziji kraj procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini.

„Ovo govori da su propali napori međunarodne zajednice da se postigne pomirenje, koje je ovim ugašeno, jer ako neko misli da u ime svih nas moze da odlučuje, onda poverenje ne može da se gradi na taj način“, rekao je Dodik.

Kako je rekao, iako inicijativom nastoje da sruše poziciju Srba u BiH, srpske političke snage u tom zemlji su jedinstvene.

„Imaćemo sednicu parlamenta u ponedeljak, i donećemo logične zaključke“, najavio je Dodik.

On je konstatovoa da inicijativa jeste formalno uperena protiv Srbije, ali da je to zapravo atak na sve Srbe u svetu.

Dodik je dodao da je uveren da će Međunarodni sud pravde odbiti inicijativu o reviziji presude, ali i da ostaje primaran problem, da neko (Izetbegović) želi da odlučuje u ime drugih u BiH.

„A to ne može“, poručio je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.