U trendu

Izetbegović: Zaokružićemo proizvodnju oružja 'za ne daj bože'

BiH sigurno neće trošiti stotine miliona dolara i evra na kupovinu raketnih sistema, ali će zaokružiti svoju namensku proizvodnju, izjavio je danas Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA).

„Radićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo proizvodnju svake vrste municije. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj bože“, kazao je Izetbegović novinarima, preneli su sarajevski mediji.

On je to rekao na pitanje da li je bila „nesmotrena“ izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića o „zaokruživanju“ proizvodnje oružja u Federaciji BiH.

Izetbegović je kazao da ta „izjava nije nesmotrena, nego ohrabrujuća“.

„Zašto BiH ne bi imala potpuno zaokruženu namensku industriju, i proizvodnju baruta i kapisli?“, pitao je Izetbegović na skupu na šehidskom groblju Kovači povodom 13. godišnjice 2. Pešadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, i 26. godišnjice Armije RBiH.

On je ocenio da se niko u BiH „neće ponovo usuditi da počne konflikt“, jer je to „preopasna stvar“ i „vir koji bi progutao onog koji bi to pokrenuo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar