U trendu

Izlazne ankete: Nova demokratija vodi na izborima u Grčkoj

ATINA – Konzervativna Nova demokratija vodi na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, pokazuju rezultati prvih izlaznih anketa.

Prema prvim izlaznim anketama, objavljenim nakon što su birališta zatvorena u 19 časova po lokalnom vremenu, Nova demokratija Kirijakosa Micotakisa osvojila je između 38 i 42 odsto glasova i imaće između 155 i 167 mesta u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Na drugom mestu je vladajuća Siriza, koju predvodi premijer Aleksis Cipras, sa osvojenih između 26,5 i 30,5 odsto glasova, odnosno između 77 i 82 mesta u parlamentu, prenosi ANA.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori stižu u trenutku kada Grcka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

(Tanjug)

Napišite komentar