U trendu

Izraelska ambasada: Zašto smo bili na proslavi „Oluje“

Učešće izraelskih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Kninu nema nikakve političke elemente i u isključivoj je vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F16, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

„Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi sa ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa istorijskim odnosima između Srbije i Hrvatske“, ističe se u saopštenju izdatom „povodom aktuelnih dešavanja tokom obeležavanja vojne operacije ’Oluja‘ u Kninu i učešća izraelske delegacije“, prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, Izrael izuzetno ceni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz zvanična poseta izraelskog predsednika Rivlina pre dve nedelje.

„Tokom posete, predsednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. Predsednik je takođe izrazio jasan stav kada je reč o sećanju na prošlost“, napominje se u saopštenju.

U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo, istakla je Ambasada Izraela.

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije danas za „Tajms of Izrael“ da je Srbija duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije „Oluja“ u Hrvatskoj.

„To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata“, rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede „nije prijateljski gest prema Srbiji“.

Direktor Centra kancelarije „Simon Vizental“ u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof takođe je kritikovao učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju „Oluje“.

„Vrlo sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih vazduhoplovnih snaga učestvovati u obeležavanju operacije ’Oluja‘ tokom koje je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas nijedna strana zemlja nije nikada učestvovala u toj proslavi“, napisao je on na Tviteru.

(Sputnjik)

6 komentara
 1. Anonimni

  Govnari i cincari samo zlatu veruju .Ali rodice se novi Hitler i Pavelic !

 2. Moshe David

  Hrvati su kupili avione i opremu od Izraela da ih ovi ne bi tužili za genocid u Drugom svetskom ratu. Sada su Jevreji izgubili svaki kredibilitet kada se radi o stradanjima, genocidu i ljudskim pravima. Ni jedan vise narod ni drzava nema vise moralnu ni svaku drugu obavezu prema Jevrejima i sada i do kraja vremena.

 3. Radoslav Radović

  Izrael može da priča šta hoće.Ovim činom je samo udaren pečat na dokument da su u sastavu modernog svjetskog fašizma koji će im se na kraju, samo na drugačiji način obiti o glavu.Prodati avione jedinoj današnjij pravoj naslednici najbrutalnijeg i najočiglednijeg fašizma i letjeti sa tim avionima i svojim pilotima u njima za vrijeme proslave masovnog progona Srpskog stanovništva(minimum 250.000 civila ) je čin gdje nema i nemože biti izvinjenja.Kredibilitet Jevrejske države visi na krvavom kukastom krstu.Zgazili ste i pljunuli na sve svoje i sve ostale žrtve najbrutalnijeg i najzloglasnijeg režima na planeti.

  1. Milica

   I oni su go**a kao i Crnogorci!

 4. Anonimni

  Zaboravili su Jasenovac.

 5. Anonimni

  Ne može Izrael da bude veći prijatelj Srbiji nego Americi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike