U trendu

Izrečene zatvorske kazne u slučaju Lora 2

Trojica bivši vojnih policajaca danas su na sudu u Splitu nepravosnažno osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne u slučaju Lora 2, zbog ratnih zločina 1992. godine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica u splitskom zatvoru Lora.

S obzirom na raniju pravosnažnu osudjujuću presudu u slučaju Lora 1, u kojem im se sudilo zbog ratnih zločina protiv civila, sudija Županijskom suda u Splitu Vladimir Živaljić dosudio je zameniku upravnika Vojno-istražnog centra Lora Tončiju Vrkiću objedinjenu zatvorsku kaznu od deset godina, a pripadnicima 72. jedinice vojne policije, Anti Gudiću i Andjelku Botiću ukupno po osam godina zatvora, prenela je agencija Hina.

U slučaju Lora 2, Vrkić je dobio šest, a Gudić i Botić po četiri godine zatvora. Njima se sudilo u objedinjenom sudskom postupku Lora 1 i Lora 2.

U izdržanu kaznu im je uračunato vreme u zatvoru na osnovu presude iz Lore 1, a Hina navodi da im je, po današnjoj nepravosnažnoj jedinstvenoj kazni, preostalo još oko dve godine zatvora. Oni su po izricanju jedinstvene kazne odvedeni u zatvor.

U slučaju Lora 1 bivši vojni policajci su bili pravosnažno osudjeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina nad civilima u vojno-istražnom zatvoru Lora 1992. U postupku Lora 2 sudilo im se za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992.

Objedinjeni postupak za Loru 1 i Loru 2 protiv petorice počeo je u jesen prošle godine. Potom je razdvojen postupak protiv Botića, Vrkića i Gudića kojima su danas izrečene kazne, dok se bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudi u drugom odvojenom postupku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.