U trendu

J.Joksimovic i predstavnici GERB-a o unapređenju saradnje

SOFIJA – Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovic razgovarala je u Sofiji sa delegacijom partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), o aktuelnoj politickoj situaciji u regionu i napretku na planu evropskih integracija.

Sagovornici su razgovarali i o rezultatima reformske politike Srbije, kao i o aktivnostima GERB-a povodom njihovog nastupa na predstojecim izborima za Evropski parlament.

Na sastanku sa zamenikom MSP i predsednikom omladine GERB-a Georgi Georgievim i međunarodnim sekretarom GERB-a Sofijom Cvetkovom, Joksimovic je ponovila opredeljenost i zalaganje Srpske napredne stranke za ocuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Napominjuci da to nije uvek cilj kome svi u regionu teze, Joksimović je u tom smislu naglasila da je Srbija spremna za nastavak dijaloga i pronalazenje odrzivog resenja, ali tek kada Pristina ukine unilateralne tarife na robu iz Centralne Srbije. Georgiev i Cvetkova su pozitivno ocenili ostvarene rezultate sveobuhvatnih reformi u Srbiji za koje je zasluzna vladajuca Srpska napredna stranka, kao i konstruktivnu ulogu Srbije u ocuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predstavnici SNS i GERB su se slozili da postoji prostor za jacanje stranacke saradnje dveju partija cemu su posebno doprineli odlicni odnosi predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vucica i premijera Bugarske i predsednika vladajuce, proevropske partije GERB Bojka Borisova.

Oni su takođe istakli da dve sestrinske partije sarađuju i u okviru Evropske narodne partije (EPP) i Međunarodne demokratske unije (IDU), kao i da postoji obostrana zainteresovanost za intenziviranje stranacke saradnje.

Joksimovic je domacine izvestila i o rezultatima poslednjeg istrazivanja javnog mnjenja koje polazuje da SNS ima jako biracko uporiste i uziva veliko poverenje nasih građana (55 odsto).

U prilog tome govori i skup u okviru kampanje predsednika republike Aleksandra Vucica za „Buducnost Srbije“ koji je u Beogradu odrzan proslog petka, a na kome je prema zvanicnim podacima prisustvovalo oko 150.000 građana iz cele Srbije.

Ona je istakla da posebno cenimo ulogu i doprinos GERB-a u stvaranju evropske buducnosti Bugarske, kao i zadrzavanje fokusa GERB-a na teme koje su najznacajnije, a to su obrazovanje i regionalni razvoj kroz koriscenje eropskih fondova.

Takođe, Joksimović je iskoristila priliku da pozove predstavnike GERB-a u uzvratnu posetu Srbiji i Srpskoj naprednoj stranci, gde bi se dalje razgovaralo o konkretnim vidovima produbljivanja saradnje dveju partija, saopšteno je iz SNS-a

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.