U trendu

Jandroković: Odluka o Vulinu bila je jedina moguća opcija

Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković izjavio je danas u Jasenovcu da je zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zbog njegovih izjava, bila jedina moguća opcija.

„Koriste ovakav dan, kada se komemorira žrtva, da bi slali takvu vrstu političkih poruka. Jedina moguća opcija bila je da se Vulinu onemogući dolazak u Hrvatsku“, rekao je Jandroković novinarima upitan o odluci Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da Vulin u ovom trenutku nije dobrodošao u Hrvatsku.

On je rekao da je Vulinova poruka totalno neprihvatljiva i pokazuje stvarne namere, prenala je agencija Hina.

„Ako oni misle da na ovaj način mogu delovati, vidljivo je da to tako neće ići“, naglasio je Jandroković i ocenio štetnim što se, posle provokacije lidera radikala Vojislava Šešelja, ponavlja još jedna neprihvatjiva izjava i ponašanje čelnih ljudi srpske vlade.

On je dodao da je Hrvatska više puta saopštila da je spremna da pomogne Srbiji na putu u EU i izrazila želju za uspostavljanje što boljih bilateralnih odnosa.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kratko  je rekao da su o odluci hrvatskog ministarstva obavešteni svi granični prelazi.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da srpski ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg, jer je nakon polemika u javnost oko njegovog dolaska u Mlaku izjavio da o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić a ne hrvatski ministri, što je ocenjeno kao „neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske“.

U mestu Mlaka, u opštini Jasenovac, patrijarh srpski Irinej danas je posvetio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije povodom obeležavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša, 22. aprila 1945.

On je prethodno služio liturgiju, a molitvenom sećanju prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, kao i poslanik u Saboru Hrvatske Boris Milošević.

Gotovo u isto vreme, u Jasenovcu, kod spomenika „Cvet“ održana je državna komemoracija za žrtve jasenovačkog logora na kojoj su bili premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar