U trendu

Jandroković: U hrvatskom je interesu evropska integracija susednih zemalja

Sastankom sa predsednicima parlamenta Zapadnog Balkana želeli smo da pokažemo da je taj prostor jugoistočne Evrope jako važan za EU, rekao je danas u Briselu predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Objasnio je da Zapadni Balkan ima svoju političku, ekonomsku i, pre svega, bezbednosnu važnost, a „Hrvatska kao susedna zemlja“ posebno je zainterosovana za evropsku perspektivu tih država, prenosi agencija Hina.

Jandroković je kao predsednik parlamenta zemlje predsedavajuće EU, učestvovao na sastanku s čelnicima parlamenata „zapadnobalkanske šestorke“, koji je organizovao predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

„Hrvatska će dati snažan doprinos evropskoj perspektivi tih zemalja koje sa svoje strane moraju prihvatiti vrednosti EU, osigurati vladavinu prava, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, rešiti otvorena bilateralna pitanja“, nabrojao je Jandroković.

Istakao je da sa sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu tim zemljama treba poslati „jasnu poruku“ da se „reforme isplate jer je to dobro za njihovu sigurnost, stabilnost i životni standard njihovih gradjana, a nama kao susednoj to će biti vrlo bitno zbog bezbednosnih razloga“.

Na sastanku u Briselu je usvojena zajednička deklaracija u kojoj se poziva Evropski savet da nastavi da podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje, uz „nedvosmislenu i pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i odobravanju kandidatskog statusa“.

Predsednik Evropskoig parlamenta Sasoli je istakao da će od proširenja EU na zemlje Jugoistočne Evrope imati koristi i te zemlje i članice EU, i da će proširenje pomoći pomirenju u tom području.

„Hitno treba da damo novi zamah procesu proširenja isporučivanjem konkretnih rezultata. Samit u Zagrebu treba da ima ključnu ulogu u tom pogledu“, istakao je Sasoli.

Predsednici parlamenata Zapadnog Balkana sastaju se i s radnom grupom za Zapadni Balkan Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, kojom predsedava hrvatski evroposlanik Tonino Picula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar