U trendu

Janša: Nikoga ne prisiljavati da prihvati migrante

LJUBLJANA – Odgovarajući na tvit predsednice slovenačkih Socijaldemokrata Tanje Fajon o značaju solidarnosti u vezi s novim EU Paktom o migracijama i azilu, premijer Slovenije Janez Janša je istakao da bi svi oni koji misle da mogu druge da primoraju da prihvate migrante, najpre trebalo da smeste „najmanje dvoje“ u svojoj kući ili vili.

„Očekujem da svi u Sloveniji ili EU koji misle da mogu druge da primoraju da prihvate ilegalne migrante, prihvate najmanje dvoje u svojoj velikoj kući ili vili. To uključuje liderku Socijaldemokrata koja nudi solidarnost na vaš račun“, napisao je Janša na Tviteru, prenosi STA.

Fajonova, koja je i članica Evropskog parlamenta, na novi pakt reagovala je u sredu, rekavši da se upavljanje migracijama može poboljšati samo putem istinske solidarnosti između zemalja. Ona je članice EU pozvala da preuzmu svoj deo odgovornosti i dodala da Slovenija definitivno mora da „bude deo rešenja, a ne deo problema“.

Ovo je prvo reagovanje Janše na novi EU Pakt o migracijama i azilu, koji je predstavljen u sredu i koji uvodi pojam fleksibilne ali obavezujuće solidarnosti u rešavanju pitanja migranata, prenosi STA.

Mehanizam obavezujuće solidarnosti istaknut je kao glavni razlog za zabrinuost u prvom reagovanju na pakt od strane slovenačkog ministarstva spoljnih poslova.

Slovenija očekuje da će plan uzeti u obzir „zabrinutost pojedinih zemalja, uključujući Sloveniju, i da će uključivati uravnoteženije predloge“, izjavio je portparol slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Geržina i dodao da vlada podržava koncept dobrovoljne solidarnosti.

Novom planu EU za rešavanje migrantske svoje protivljenje izrazile su danas članice Višegardske četvorke Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.