Janša protiv prevremenih izbora u vreme predsedavanja EU

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša izjasno se protiv održavanja prevremenih izbora u vreme predsedavanja Slovenije Evropskoj uniji, koje počinje 1. jula, jer bi to, kako je objasnio, značilo da se Ljubljana bavi sobom kada treba da se bavi problemima drugih.

„Verujem da neki su vrlo nervozni jer privilegije na koje su navikli više ne mogu da uzimaju zdravo za gotovo“, rekao je Janša u petak uveče za TV Slovenija povodom poziva na prevremeni izbore.

On je apelovao na on koji smatraju da je reputacija zemlje važna da „daju nešto za izgradnju države“, ističući da „malo zdravog razuma u ovom trenutku ne bi škodilo“.

Janša je upozorio da bi, ako Slovenija sama uništi svoju reputaciju tokom predsedavanja EU, posledice snosile sledeće vlade.

Četiri opozicione slovenačke partije levog centra su početkom aprila predstavile skupštini ideju da se premijer Janez Janša opozove pred Ustavnim sudom, optužujući ga između ostalog za kršenje ustava, zakona, kao i za loš odnos prema zdravstvu, medijima, tužilaštvu i ljudskim i ustavnim pravima.

Slovenački parlament prošle nedelje nije potvrdio dnevni red sednice, na kojoj je trebalo da se raspravlja o opozicionom predlogu ustavne žalbe protiv Janše, što opozicija vidi kao novi dokaz političke blokade koja zahteva nove prevremene izbore.

Nepotvrđivanje dnevnog reda narednog redovnog zasedanja dogodilo se prvi put u istoriji parlamentarne demokratije u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.