U trendu

Jasna poruka Britanije: Crna Gora što pre u NATO

Velika Britanija, uključivanjem u istragu o terorističkom napadu uoči izbora u Crnoj Gori, šalje jasnu poruku Vašingtonu kao svom savezniku da je Moskva „preterala“ i da Crna Gora mora ući što pre u NATO, smatra profesor na američkom Univerzitetu „Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server.

„Informacije Velike Britanije o učešću Rusije u događajima uoči crnogorskih izbora otkrivaju da to što Rusija radi nije dobro. Međutim, čim Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija“, rekao je Server za „Pobjedu“.

On kaže da još nema informaciju kada bi se mogla završiti ratifikacija u američkom Kongresu, ali napominje da nema razloga da veruje da postoji opozicija ratifikaciji crnogorskog Protokola u Senatu, prenosi RTCG.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Rusije, Server kaže da je veoma teško održati dobre odnose sa zemljom „koja je sponzorisala državni udar i napad na crnogorskog premijera“.

„Za mene je logično da će zbog ove situacije Crnogorci zaključiti da je njihova najbolja odbrana u okviru NATO-a, uključujući i premijera, koji je bio meta ovog pokušaja državnog udara. Kad Crna Gora uđe u NATO, Moskva će biti opreznija“, ocenjuje Server.

Prema njegovim rečima, nije zadatak Moskve da diktira da li će biti održan referendum o ulasku u NATO u Crnoj Gori.

„(Ruski predsednik) Vladimir Putin tvrdi da poštuje suverenost svake države. Trebalo bi onda da vodi politiku po standardima koje je sam postavio“, ukazuje Server.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar