U trendu

Jeckov: Sraman poziv Srbima da se izjasne kao Hrvati

ZAGREB – Poslanica SDŠ u hrvatskom Saboru Dragana Jeckov izjavila je danas da je plakat kojim se pozivaju Srbi da se izjasne kao Hrvati i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve sraman i da ima samo jedan cilj, a to je zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice uoči popisa stanovništva.

„U Rijeci je osvanuo ogroman plakat nepostojećeg i neregistrovanog udruženja kojim se pozivaju Srbi da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate fantomske Hrvatske pravoslavne crkve. To je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osetljivu srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tipičan pokušaj asimilacije“, rekla je Jeckov.

Saborska zastupnica je podsetila da ideja da svi Srbi budu Hrvati, makar i pravoslavni, nije originalna i nova, jer je postojala za vreme NDH, kada je Hrvatska pravoslavna crkva jedino delovala.

„Pojava ovakvih ideja, sada neposredno pred popis stanovništva, ima za cilj zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice, jer je većina manjinskih prava određena upravo brojem pripadnika. Zato je jasno da postoje oni koji žele da Srba i pripadnika Srpske pravoslavne crkve bude što manje“, poručila je Jeckov.

Portal Index navodi da na ogromnom plakatu postavljenom u kvartu Mlaka u Rijeci ispod naslova „Popis stanovništva 2021.“ stoje tri navoda: Hrvat, pravoslavac, Hrvatska pravoslavna crkva. Ispod svakog navoda stoji kvačica, dok u desnom uglu na plakatu piše „Udruženje hrvatskih pravoslavnih branitelja“.

Jeckov je najavila da će tražiti istragu kojom bi se utvrdlo ko je platio takav plakat, a s obzirom da je reč o neregistrovanom i nepostojećem udruženju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.