U trendu

Jedan stradao, dvoje povredjeno na grčko-makedonskoj granici

Jedan čovek je stradao od strujnog udara a najmanje dvoje je povredjeno danas u sukobima grupa migranata i izbeglica na grčko-makedonskoj granici gde makedonske vlasti propuštaju samo ljude iz zemalja pogodjenih ratom, Sirije, Avganistana i Iraka.

Čovek, za koga se veruje da je Marokanac je dobio strujni udar kada se popeo na jedan vagon, parkiran ispod vodova pod visokim naponom, blizu granice, rekao je portparol grčke policije.

Drugi migranti su spustili njegovo telo na zemlju i pokrili ga čaršavom. Jedna grupa Marokanaca je uzela telo nastradalog i iz protesta krenula prema granici a grčka policija ih je zaustavila suzavcem.

Migranti iz zemalja koje ne mogu da udju u Makedoniju su iz protesta od juče postavili blokadu na putu i sprečavaju bilo koga da ide dalje. Koristili su praznu burad, grane drveća i komade metala da naprave blokadu na oko 120 metara od grčko-makedonske granice i sprečavaju sve Sirijce, Avganistance i Iračane da predju.

Koškanja neprestano izbijaju izmedju grupa uglavnom Iranaca i Pakistanaca s jedne strane i većinom Avganistanaca s druge strane. Jedni druge gadjaju kamenjem i najmanje dva muškarca je danas zadobilo povrede glave.

Grčka policija za suzbijanje demonstracija rasporedjena je na granici i formirala je kordone da zaštiti izbeglice koji čekaju u jednom polju na grčkoj strani da predju u Makedoniju.

Grčka je takodje poslala dva voza u taj deo da bi obezbedila prevoz za migrante koji ne mogu da predju granicu a žele da se vrate u Atinu. Dobrovoljci dele letke na više jezika koji obaveštavau migrante o tim vozovima.

Prošle subote jedan 24-ogodišnji Marokanac je zadobio teške opekotine isto tako što je dotakao žice pod visokom naponom na železničkoj stanici. Njegova povreda izazvala je velike proteste onih koji su čekali da predju granicu.

Više od 5.000 ljudi raznih nacionalnosti nalaze se sada u graničnom prostoru kod Idomenija.

Makedonija je od 19. novembra uvela restrikcije u propuštanju migranata po nacionalnostima a ovog vikenda podigla je ogradu dugu tri kilometra na granici.

Grčka je pod evropskim pritiskom da ograniči priliv migranata koji dolaze na grčka ostrva iz Turske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.