U trendu

Josipović: Hrvatska spoljna politika je kompleksaška

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je važnim Samit lidera zapadnobalkanske šestorke, koji je održan u sredu u Trstu u okviru Berlinske inicijative, jer, kako kaže, to treba da privuče sve zemlje Bakana u Evropsku uniju, ali je ukazao da zvanični Zagreb ne razmišlja o tome da počinje borba Istoka i Zapada i koje će zemlje kome pripadati.

Gostujući na zagrbačkoj N1 tv, Josipović je upozorio da postoji opasnost da, kako se slikovito izrazio, Sirija bude preseljena na Balkan.

Zato, smatra, da je ta inicijativa u tom konteksru da se sačuva stabilnost celog regiona.

„Smatram da je to nama od neprocenjive važnosti“, rekao je Josipović.

Na konstataciju da Hrvatska uporno ističe da ne pripada tom balkanskom području, Josipović kaže da je to „ozbiljna kompleksaška politika“ zvaničnog Zagreba.

„Velika je prilika hrvatske spoljne politike da se profilira kao katalizator dobre uspešne politike, to da mi stalno bežimo od toga je kukavičluk, a opet onaj kompleksaški strah da će neko prigovoriti da se stvara nova Jugoslavija, iako nije moguće ni na putu sresti nekoga ko želi Jugoslviju“, rekao je Josipović i dodao da to nije opcija, ali da je stalni strah elita, ipak, tu.

Ističe, da je ovo jedinstvena prilika jednoj maloj zemlji poput Hrvatske da bude važna, ali da je političari stalno guraju od sebe.

„Dobro je da je ipak (premijer Andrej) Plenkoivć učestvovao na tom sastanku, ali ne bi bilo dobro da bude samo sedi drvo na drvo, nego bi dobro bilo da ipak naša spoljna politika pa i unutrašnja iz toga izvuče poene“, rekao je Josipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.