U trendu

Josipović razočaran kampanjom i istupom Milanovića

Bivši predsednik Hrvatske i lider stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović izrazio je razočaranje dosadašnjim tokom kampanje koja se jednim delom, po njegovim rečima, pretvorila u vređanje, a posebno je razočaran istupima lidera SDP-a Zorana Milanovića, javlja danas Hina.

„Vidimo da se kampanja pretvorila u jedno pljuvatorstvo i to nije dobro. Posebno sam razočaran nastupima lidera SDP-a koji se upustio u jedno, ne samo desničarenje, nego i u jedan gard koji nije primeren državniku“, rekao je Josipović u subotu uveče u Varaždinu.

Bivši predsednik Hrvatske ocenio je Milanovićevu retoriku poslednjih dana kao neodgovornu jer, kako je naveo, bespotrebno jača tenzije prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

„Ova eskalacija jednog neodgovornog desničarenja je nešto što urušava vrednosti hrvatskog društva i nadam se da će nova vlada učiniti sve da se ti negativni trendovi u ekonomiji i u društvu zaustave“, naglasio je Josipović.

Milanović je kritikovan u Hrvatskoj i regionu nakon što je u razgovoru sa predstavnicima udruženja hrvatskih ratnih veterana, čiji je transkript objavljen ranije ove nedelje, srpsku vlast nazvao „beogradskom čaršijom, koja se ponaša bahato“, te „šakom jada“, dok je za BiH kazao da i nije država, navodi hrvatska agencija.

„Na neki način ova oštra, i rekao bih bezobrazna retorika prema susedima, želi se prikazati kao borba za nacionalne interese i rodoljublje. Takav gard je direktno protiv nacionalnih interesa jer je nacionalni interes rešiti problem“, istakao je Josipović.

On je dodao da su kod Srbije problem optužnice za koje bi Hrvatska želela da ne budu aktivne i da hrvatski državljani ne budu uhapšeni negde u inostranstvu i prebačeni u Srbiju.

„Racionalni pristup nije vređati i rušiti mostove nego upravo obrnuto“, izjavio je Josipović, zaključivši da je rešenje sesti za sto, jasno izneti svoja očekivanja i rešiti problem bilateralnim sporazumom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.