U trendu

Junker nudi posredovanje u sporu Hrvatske i Slovenije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predložio je danas posredovanje u rešavanju graničnog spora Slovenije i Hrvatske dodajući da taj spor nije samo bilateralno pitanje, već utiče na celu Evropsku uniju i perspektivu zemalja Zapadnog Balkana da postanu njene članice.

„Želeli bismo da pokušamo posredovanje izmedju dve strane, naravno na osnovu odluke Arbitražnog suda“, rekao je Junker koji se danas u Briselu sastao sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, ali nije navodio detalje.

On je dodao da se zalaže za proširenje EU na Balkan pre kraja njegovog mandata koji ističe 2019. godine.

„U toj perspektivi svi granični problemi izmedju zemalja Zapadnog Balkana treba da budu rešeni pre njihovog prijema“, rekao je Junker i dodao da te zemlje treba medjusobno da se dogovore pre nego što postanu članice Unije.

Pahor je rekao da su nesuglasice Slovenije i Hravtske „sitne“. On je dodao da nije tačan hrvatski stav o nerešenom graničnom sporu.

„Granično pitanje je rešeno arbitražnom presudom. Ovde je reč o sprovodjenju  potpisanog sporazuma, koji je deo sporazuma o pristupanju Hrvatske EU“, kazao je slovenački predsednik.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike