U trendu

Junker ponovio da zemlje Balkana moraju rešiti sporove pre ulaska u EU

Zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana moraće da svoje granične sporove reše pre nego što uđu u EU, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junker je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti rekao da mu je „teško“ da posmatra hrvatsko-slovenački spor oko granice za koji smatra da se mogao rešiti pre no što su te dve države postale članice Unije, prenela je agencija HINA.  

„Umesto toga, to je prepušteno arbitražnom sudu, ali strane ne mogu da se dogovore kako da postupe s njegovom odlukom“, rekao je Junker.

Šef Evropske komisije stoga ponovno ističe da se sukobi na Balkanu moraju rešiti pre no što se države tog regiona priključe EU.

Ocenivši da one sada još nisu spremne za članstvo, Junker je istakao da perspektiva ipak i dalje postoji.

„To je zbog sukoba 1990-tih vrlo osetljivo područje. Perspektiva proširenja omogućava nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umesto da uvozimo nestabilnost u EU“, rekao je Junker.

„Preduslov za to je ovaj: zemlje Zapadnog Balkana moraju rešiti svoje granične sporove pre nego što uđu u EU“, naglasio je on.

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem govori o arbitražnom modelu rešavanja sporova koji se ne mogu rešiti bilateralnim pregovorima, dodaje HINA.

Hrvatska agencija podseća da će Junker krajem februara i početkom marta posetiti balkanske države koje žele da postanu članice EU, ali su „frustrirane što Brisel nije odredio jasan vremenski okvir za njihov ulazak u Uniju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar