U trendu

Jutarnji: Kujundžić najslabija karika aktuelne vlade

ZAGREB – U Hrvatskoj ne prestaju reakcije povodom tragicne smrti mladića u Zaprešiću, koja je aktuelizovala problem s neefikasnom organizacijom hitne zdravstvene službe na nivou cele države i ponovno pokrenuo pitanje odgovornosti ministra zdravlja Milana Kujundžića, za koga mnogi u HDZ-u i u krugu koalicionih partnera smatraju da je „najslabija karika“ aktuelne vlade.

Ne ulazeći u sam slučaj s Hitnom pomoći u Zaprešiću, sagovornici Jutarnjeg lista većina sagovornika iz partija koalicije na vlasti smatra da Kujundžić ne može više da vodi taj resor, jer do sada nije pokazao volju da reformiše zdravstveni sistem, ali istovremeno neki od njih sumnjaju da će ga se premijer Andrej Plenković tek tako odreći.

Oni smatraju da Plenković generalno „do kraja“ brani svoje ministre koliko god neko zgrešio, a kod Kujundžića uvek postoji i ta priča da bi HDZ-u mogao da pravi probleme u zastupničkim klupama u Saboru kada bi bio smenjen.

Inače, ministar Kujundžić je juče prvi put javno komentarisao smrt mladić Matea Ružića u Zaprešiću, navodeći da u ovom trenutku ne smatra sebe odgovornim, ali da je spreman da podnese ostavku ako se pokaže suprotno.

Oglasio se i premijer, koji je je rekao da čeka konačni nalaz inspekcije o slučaju u Zaprešiću, dok koalicioni partneri HDZ-a, tačnije glavni partner HNS, smatra da nema vremena za čekanje i da treba utvrditi postoji li odgovornost ministra zdravlja u ovom slučaju.

„U ovom tragičnom slučaju očekujem da se što pre utvrdi odgovornost, uključujući i odgovornost samog ministra zdravstva Milana Kujundžića koji mora da preduzme hitne preventivne mere da se ovakve tragedije više ne bi ponavljale“, poručio je neimenovani sagovornig Jutarnjeg iz HNS.
Dodatno, ovaj HNS-ovac smatra da ministar zdravlja ne bi trebao da se skriva od javnosti.

„Morao bi da se aktivno i lično uključi u slučaj, da izađe na teren i o svemu pravovremeno izvesti javnost, a ne da se skriva“, kaže isti sagovornik iz HNS.

I u HSLS-u, ipak ne ulazeći u konkretan slučaj hitne službe, kažu kako su protiv nekih poteza ministra zdravstva.

„Ne ulazim u stručni deo, ali smo protiv da se neprovođenje reformi u sistem zdravstva kompenzira povećanjem zdravstvenog doprinosa i odlučno ćemo biti protiv toga. Finansijske dubioze od 8 milijardi u sistemu posledica su što poslednjih 20 godina nije bilo ozbiljne reforme zdravstva“, navode iz te stranke.

Svi ministri su, kažu, to najavljivali, ali onda kada dođu na poziciju, ne žele da se zameraju kolegama lekarima i niko ništa ne uradi.

„Zato mislim da bi bilo dobro da se u perspektivi razmišljanja o novom ministru zdravlja računa s tim i da bi možda bilo bolje da on bude van zdravstvenog sustava“, izjavio je predsednik HSLS-a Darinko Kosor.

Generalno, piše Jutarnji, i u HNS-u smatraju da se ministar Kujundžić mora trgnuti.

„HNS od ministra zdravlja Milana Kujundžića očekuje da ubaci u reformski tempo HNS-ovih ministarstava i da provede reformu zdravstvenog sistema“, kažu u toj stranci.

Ministar Kujundžić od početka svog mandata nije napravio pozitivan pomak u zdravstvenom resoru, saglasni su sagovornici listaa, i samo niže afere, ali uprkos toj činjenici, oni se slažu i da ga Plenković ni ovog puta neće maknuti, što zbog činjenice da bi mogao imati problema u desnom krilu stranke, što zbog verovatnosti da bi Kujundžić mogao da pravi probleme HDZ-u u Saboru.

To se, prema sagovornicima Jutarnjeg neće dogoditi i zbog sasvim ličnih premijerovih razloga, jer Plenković se teško zamera ikome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.