Plenković prelomio, rekonstrukcija do kraja meseca

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković najavio je širu rekonstrukcuju vlade krajem jula, kada će biti sazvana i sednica parlamenta na kojoj će biti potvrđen izbor novih ministara.

Iako je predsednik HSLS-a Darinko Kosor juče rekao kako će se u rekonstrukciju vlade ići tek najesen, kada se zastupnici vrate u saborske klupe, iz vlade neslužbeno poručuju da se neće čekati do jeseni nego će vanredna sednica Sabora biti sazvana za glasanje o novim ministrima tokom leta, piše zagrebački Jutarnji list.

Još nije poznato, navodi list, koji će resori biti „osveženi“ i hoće li se ići i na smanjenje broja ministarstava još, ali izvori bliski premijeru kažu da je on sklon smanjenju broja ministarstava – tek za drugi mandat.

Moguće smanjenje broja ministarstava bilo bi verojatno problematično zbog hrvatskog predsedanja Evropskom unijom, ali i zbog povlačenja novca iz fondova EU. A trebalo bi u tom slučaju doneti i novi Zakon o ustrojstvu i delokrugu ministarstva, što se sigurno neće raditi u zadnjoj godini mandata.

Potvrdio je to juče predsednik Sabora i generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković, koji je poručio da premijer ima slobodne ruke za rekonstrukciju i eventualno povlačenje drugih poteza te je najavio da bi Sabor o novim ministrima mogao raspravljati pre jeseni.

Rekonstrukciju vlade podržavaju i svi koalicini partneri HDZ-a. I HNS i HSLS kažu da je rekonstrukcija potrebna, ali da trebaju videti još o kojim se novim ljudima radi, SDS S je takođe poručio da podržava rekonstrukciju. Milorad Pupovac se zalaže da to bude i pre jeseni.

(Tanjug)

Napišite komentar