najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kamion pun migranata pronadjen kod Skoplja

Makedonska policija otkrila je kamion pun izbeglica i migranata na starom putu Skoplje-Kumanovo, u blizini granice sa Srbijom, objavila je danas Televizija Telma.

U kamionu su pronadjene 34 osobe, medju kojima je bilo žena i dece.

Prema policiji, u kamp Tabanovce prebačeno je 16 osoba iz Iraka i njima je dozvoljeno da produže put ka zemljama EU, dok je 15 migranata iz Irana i oni su već zatražili azilu Makedoniji.

Trojica migranata koji su pronadjeni u kamionu, prebačeni u centar za azilante kod Skoplja i oni će biti svedoci u sudskom postupku koji će se voditi u slučaju migranata pronadjenih u kamionu.

Policija je navela da je je kamion sa migrantima pronašla po prijavi gradjanina, a vozač je pre nego što su stigli policajci napustio kamion i pobegao drugim vozilom, koje je bilo u pratnji.

Makedonska policija slučaj tretira kao šverc migranata i traga za vozačem i organizatorima.

Prema nekim makedonskim medijima, u kamionu je bilo stotinak migranata, ali su pobegli pre nego što je policija stigla.

Makedonija je od 19. novembra počela da sprovodi preporuke EU da propušta samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zona, odnosno iz Sirije, Avganistana i Iraka. Svi drugi imaju tretman ekonomskih izbeglica i njima nije dozvoljeno da produže takozvanom balkanskom rutom ka zemljama EU.U Makedoniji je u prvih sedam dana 2016. godine registrovan ulazak ukupno 15.808 izbeglica. Prošle godine je, prema procenama države, prošlo više od 700.000 izbeglica i migranata, a zvanično je od 19. juna do 31. decembra registrovano njih 388.233.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike