U trendu

Kanton Sarajevo najavljuje promene sadržaja udžbenika o ratu u BiH

U nastavnom programu i udžbenicima Kantona Sarajevo biće uvedene promene, rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, navodeći da udžbenička politika u KS nije adekvatna sadašnjem vremenu jer su, kako je kazao, „naši prethodnici izbegli mogućnost da naša deca uče pravu istinu koja se desila u Sarajevu i Bosni i Hercegovini“, preneli su mediji u BiH.

Naglasio je i da deca moraju učiti o, kako je rekao, „opsadi Sarajeva, o njegovom stradanju, o genocidu u Srebrenici, mnogo više o zločincima koji su u međunarodnim pravnim procesima odgovorni, osuđeni i leže u zatvorima“, prenosi RadioSarajevo.ba.

„Mi ćemo se pobrinuti da već u ovoj školskoj godini na određeni način utičemo na sadržaj udžbenika prema kojima naša deca uče“, kazao je.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića sa akademicima i članovima posebnog stručnog tela Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Razgovarano je i o sprovođenju Inicijative nevladinih organizacija “Istina o genocidu i opsadi grada Sarajeva”, o uvođenju promena u nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama kao i Zakona o obrazovanju KS-a.

Konaković je dodao da istina koja se ne čuje dovoljno iz kantona ohrabruje i one snage koje u udžbenicima u RS pišu da su, kako je kazao, osuđeni ratni zločinci ustvari heroji.

Smatra da u BiH trenutno postoji mnoštvo izvitoperenih činjenica, kao i da neće dozvoliti da u udžbenicima piše da se u BiH desio građanski rat, prenosi RadioSarajevo.

Šefica poslaničkog kluba SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević za „EuroBlic“ kaže da najavljene promene u udžbenicima i školskim programima dece, koja nastavu pohađaju u sarajevskom kantonu, predstavljaju klasičan primer govora mržnje.

Ona je rekla da misli da bi u vezi sa tim trebalo da se oglasi i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Jasno je da izmene u školskim programima, o kojima govori Konaković, predstavljaju očigledan primer trovanja školske dece mržnjom prema Srbima, kaže Pandurevićeva.

Zamenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević kaže da ovo ministarstvo ne može mnogo da učini povodomm, kako je naveo, skanadalozne odluke vlasti Kantona Sarajevo da u školske udžbenike unesu šovinističke izmene.

„Mi jedino možemo da o tome damo svoje mišljenje, budući da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona. Smatram da se tu radi o jasnom govoru mržnje i povratku u devedesete godine prošlog veka“, uveren je Milićević, prenosi „Blic“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.