„Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu, nego Hrvatskoj korist“

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da veliki deo hrvatske politike, pa i javnosti, ima kopleks Srbije i svoje hrvatstvo meri spremnošću da se po svaku cenu ulazi u konfrontaciju sa Srbijom i Srbima, čak i kada je to očito protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

„Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu, nego Hrvatskoj korist“, rekao je Josipović u i ntervju zagrebačkom Večernjem listu.

Videli smo, kaže, kako je neslavno završio pokušaj blokade zbog tzv. univerzalne nadležnosti.

Nakon što su EU i SAD “izribali” premijera i predsednicu, odmah su počeli da trasiraju put odustajanja i od ove poslednje blokade.

„Predsednica i vlada vrlo su usklađeni u autodestruktivnoj spoljnoj politici opterećenoj onim srpskim kompleksom o kojem sam govorio. Pogledajte to poniženje i sramotu za državu koja se junači kontraproduktivnim pokušajima blokade i onda od njih odustaje. Ili, onu aferu s čokoladicama“, naveo je Josipović.

Opravdanim smatra to što Hrvatska traži da hrvatska manjina u Srbiji ima potpuno jednaku pravnu poziciju kakvu ima i srpska zajednica u Hrvatskoj. I tu, kaže, ne treba biti kompromisa.

Ali, ističe, to se ne može ostvariti blokadom, nego upravo pregovorima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike