U trendu

Kapetan Dragan predat hrvatskim policajcima

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, predat je danas u Australiji hrvatskim policajcima, a njegov dolazak u Zagreb očekuje se u četvrtak.

Australijska vlada saopštila je danas da je Vasiljković predat u sredu ujutro hrvatskim policajcima na aerodromu u Sidneju, preneli su lokalni mediji.

Njegov dolazak na zagrebački aerodrom očekuje se u četvrtak oko 11.30, a potom bi trebalo da bude odveden u Split budući da splitsko tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila u Kninu 1991. i 1992, kao i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Sredinom maja ove godine australijski Viši sud odbacio je žalbu Dragana Vasiljkovića na izručenje Hrvatskoj, čime je počeo da teče rok od 60 dana za njegovo izručenje.

Vasiljković je australijski državljanin i tamo je živeo pod imenom Daniel Sneden. Hrvatska je zahtev za izručenjem Australiji uputila još 2006. od kada je Vasiljković pokušavao da spreči svoje izručenje.

Splitsko tužilaštvo sumnjiči Dragana Vasiljkovića da je kao komandat Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Takođe se sumnjiči i da je tokom jula 1991. u Glini dogovorio i izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada na to područje oštećeni su brojni objekti, pljačkana imovina, ali i ranjeni i ubijeni civili među kojima i strani novinar.

Naknadno je istraga proširena zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civilima od sredine 1991. do početka 1992. na području Knina.

Prema pisanju hrvatskih medija, Vasiljkoviću je u Hrvatskoj prošlog meseca dodeljen branilac po službenoj dužnosti, splitski advokat Darko Stanić, koji je iskusan upravo na području ratnih zločina. Navodno je nekoliko advokata odbilo da u Hrvatskoj zastupa Vasiljkovića koji je u razgovoru za srpske medije rekao da su mu dva hrvatska advokata otkazala punomoć, a da je jedan od njih primio ozbiljne pretnje.

Početkom ove godine srpski ministar pravde Nikola Selaković uputio je pismo kolegi iz Australije u kojem je tražio da ne dopusti da Dragan Vasiljković bude izručen Hrvatskoj. U tom dopisu on je naveo da je Srbija spremna da preuzme vođenje krivičnog postupka protiv jednog od vođa srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj, jer strahuje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.