U trendu

Karamarko: „Cela Hrvatska je Blajburg“

ZAGREB – Bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko žestoko je reagovao je na odluku katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da, zbog političke instrumentalizacije, zabrani održavanje mise kod Blajburga, tražeći da se u Hrvatskoj jedan dan u maju proglasi danom „nacionalne žalosti i sećanja“ na, kako je rekao, „nevine žrtve“ Blajburga.

U otvorenom pismu na Fejsbuku, naslovljenom „Cela Hrvatska je Blajburg“, Karamarko je postavio pitanje ko to zabranjuje hodočašće za, tvrdi on, „nevine ubijene Hrvatice, Hrvate i ljude drugih nacionalnosti i veroispovesti u Blajburgu“.

„Zabrana slavljenja svete mise za pokoj duša, uz prisustvo i vođenje euharistijskog slavlja hrvatskih biskupa, nije ništa drugo nego čine obezvređivanja hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih na Blajburgu iz godine u godinu bilo sve manje, dok se taj poslednji sjaj sveće istine potpuno ne ugasi“, kaže Karamarko, prenosi hrvatski „Indeks“.

On je dodao da nema alternative svečanom euharistijskom slavlju i molitvi za žrtve, kako je rekao, „najvećeg genocida“ u Hrvatskoj.

„Nema alternative Blajburgu, jer je cela Hrvatska Blajburg, a ceo je Blajburg u našim srcima“, piše Karamarko.

Smatra da je jedini pravi državnički odgovor, kako kaže „perfidnim nastojanjima“, to da se u Hrvatskoj jedan dan u maju proglasi „nacionalnim danom žalosti, molitve i sećanja“ na, kako je naveo, „nevine žrtve genocida s ishodištem na Blajburgu“.

Bivši predsednik HDZ dodao da će hrvatski narod, ukoliko padne na ovom „ispitu“, u budućnosti biti suočen sa, kako je rekao, obezvređivanjem „Oluje“ i „vukovarske kolone sećanja“.

U međuvremenu, predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković održao je radni sastanak sa predsednikom Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupom Želimirom Puljićem i generalnim sekretarom, biskupom Petrom Palićem.

Zaključak sastanka je, kako prenosi HINA, da će se nastaviti dogovori o „dostojanstvenoj komemoraciji žrtava Blajburga“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. mar-S

    Ako je,, cela hrvatska Blajburg,, onda za vas hrvate stvarno nema nade .A znate li onu ,,cega se pametan stidi avetinja se ponosi,, , to me je odmah asociralo na to .Zar je moguce da ima normalnih ljudi koji bi isli na misu najvecim i najgorim (po uzasnom nacinu izvrsenja tih zlocina) zlocincima proslog veka-ustasama .Znam da ce tih biti uvek , jer ,,junaka,,koji su mucili i ubijali vezane ljude , zene , stare a da ne govorim kakav to covek mora biti da ubija i muci decu , i to na hiljade njih,uvek je kroz istoriju bilo i bice.Ali, ovakve istorija jos nije zabiljezila.Za te koji budu isli tamo mozemo ih slobodno smatrati sledbenicima gore navedene ,,elite,, jer oni bi danas bili isti kao i oni u Blajburgu .To je samo zato sto nikad niste za to odgovarali i nikad niste platili za zlocine .A vi gospodo ako vam je do oplakivanja stradalih u II -Svetskom ratu idite i to pocnite od Jasenovca , zatim od logora sirom hrvatske gde su se ovi vasi,, junaci,,iz Blajburga ,,proslavili,, i ukaljali vecno i najcistiji hrvatski obraz ako ga je tada i bilo,a ove u Blajburskoj sumi ostavite da pocivaju u zasluzenoj kazni .

Napišite komentar