U trendu

Karamarko: Ne mogu da prihvatim ponudu Mosta

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i vođa desne Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko izjavio je večeras da njegova stranka nije mogla da prihvati ponudu Mosta o tripartitnoj vladi i podeli funkcija.

On je već posle 15-minuta napustio sastanak s čelnicima Mosta i Socijaldemokratske partije (SDP) koji je počeo u 19.00, a na kojem je trebalo da budu definisane pozicije mandatara i ministara u novoj vladi.

„Nismo potpisali ‘bianco’ papir u kojem se nudi podela ratnog plena i raspodeli mesta među pobedničkim stranakama, a da se ne zna ime mandatara“, rekao je Karamarko novinarima okupljenim ispred sedišta Mosta u Zagrebu.

On je dodao da nije mogao da potpiše takav papir i da je problem u koaliciji s SDP, koji je, kako je rekao, kao stranka koja je u poslednje četiri godine bila na vlasti odgovorna za osiromašenje Hrvatske.

On je rekao da je to jednoglasna odluka predsedništva stranke.

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlasti u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. 

Lideri leve koalicije „Hrvatska raste“ koju vodi SDP Zoran Milanović i desne Domoljubne koalicije na čelu s HDZ Tomislav Karamarko o tome su morali da se izjasne do trojnog sastanka u 19 časova.

Još se ne zna kakva je odluka SDP, koju je uoči trojnog sastanka donelo predsedništvo stranke. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.