U trendu

Karamarko podneo ostavku na mesto predsednika HDZ

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je danas da podnosi ostavku na tu funkciju, samo dva meseca pošto je ponovo izabran za lidera najveće parlamentarne stranke.

„Podnosim ostavku, jer sam obećao stranci da ću uspeti da formiram novu saborsku većinu, to nisam uspeo. To je u civilizovanom svetu normalno i na neki način se snosi odgovornost“, rekao je Karamarko novinarima u sedištu HDZ.

On je naglasio da ostavku podnosi u interesu svoje stranke i da HDZ „mora ići dalje i pobedjivati“.

Karamarko je ocenio da i dalje smatra da je rušenje vlade koju su vodili HDZ i Most bio dobar potez, jer ona nije funkcionisala. Na pitanje očekuje li sudbinu svojih prethodnika na čelu HDZ, odnosno isključivanje iz stranke, Karamarko je odgovorio da ne očekuje tako nešto, jer je u dobrim odnosima sa svojom strankom.

Ostavka je usledila posle zahteva dela stranačkog vrha. Oni smatraju da je Karamarko najodgovoriji zbog pogrešne procene, odnosno zato što je HDZ srušio svoju vladu, a nije uspeo da okupi novu parlamentarnu većinu za novu vladu koju bi vodio ministar finansija Zdravko Marić.

Za 11.00 je zakazana sednica Predsedništva HDZ, prva posle rušenja vlade Tihomira Oreškovića prošle sedmice.

U medjuvremenu je u medijima hrvatski evroparlamentarac Andrej Plenković najavio spremnost da se upusti u borbu za mesto predsednika stranke, ako budu raspisani novi izbori za stranački vrh.

Sabor Hrvatske u četvrtak je izglasao nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time posle pet meseci srušio vladu desnog centra koju su vodili HDZ i Most.

Zahtev za opoziv vlade pokrenuo je HDZ i deo njegovih koalicionih partnera iz „Domoljubne koalicije“. Parlament je juče, na predlog opozicije, doneo odluku o samoraspuštanju, a odluka o tome stupa na snagu 15. jula.

Hrvatska se našla u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je u medijima otkrivena afera „Konsultantica“, odnosno poslovna povezanost marketinške firme Drimia supruge prvog potpredsednika vlade Tomislava Karamarka s firmom njegovog prijatelja Josipa Petrovića, konsultanta madjarskog MOL-a s kojim je Hrvatska u arbitražnom sporu oko naftne kompanije Ina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.