najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Karamarko: Pokrećemo opoziv premijera

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je da HDZ danas pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića.

„Pred očima javnosti odigrava se situacija koja nije dobra. Vlada je nefunkcionalna u mnogim segmentima“, rekao je Karamarko na konferenciji za novinare.

On je rekao da je jedna od opcija „presložena“ parlamentarna većina, ali nije želeo da kaže ima li HDZ za to podršku 76 poslanika.

„Postoje ruke za rušenje Vlade, idemo lagano, korak po korak, ne bavimo se futurističkim rešenjima, pustite nas sad u ovoj fazi“, izjavio je lider najveće stranke vladajuće koalicije desnog centra koja je i postavila Oreškovića na čelo vlade.

Karamarko je istakao da treba da prestanu „prepucavanja i poluodnosi“ i da HDZ neće da učestvuje u toj „lakrdiji“.

On je rekao da su izbori za HDZ „zadnja stvar“, ali da su spremni za njih i apelovao da se „ohlade neke glave i da se krene raditi“, jer još ima vremena za formiranje nove većine.

Iako je ranije rekao da u novoj većini neće biti mesta za Most, Karamarko danas nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li je moguća saradnja s Mostom.

On je ocenio da je afera „Konsultantica“ zbog koje i izbila velika kriza vlasti izmišljena da bi se njega „satanizovalo i stavljalo u negativan kontekst“.

Pitanje poverenja predsedniku Vlade mora da pokrene najmanje petina poslanika, a po stavljanju u dnevni red Sabora, o tome se mora izjasniti Vlada.

Rasprava i glasanje o tome moraju da se sprovedu u roku 30 dana, a najranije sedam dana od dana predloga. Za izglasavanje nepoverenje mora da glasa 76 poslanika, koliko treba i za izbor Vlade.

Kao mogući datum glasanja u medijima se pominje 17. jun, dan pre nego što ističe rok za raspravu o poverenju Karamarku koju je zbog afere „Konsultantica“ pokrenula opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

U slučaju da se izglasa nepoverenje premijeru, pada cela vlada, pa se ne bi raspravljalo o Karamarku. Podršku zahtevu HDZ za opoziv premijera najavila je i SDP.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike