U trendu

Karamarko ponovo o novoj većini

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ponovio je danas da premijer Tihomir Orešković bez HDZ „nema uporište“ u parlamentu, ali nije odgovorio na pitanje hoće li i kada najveća stranka vladajuće koalicije tražiti premijerov opoziv.

„Zaključili smo da imamo predispozicije, kvalitetne i dobre elemente, da udjemo u preslagivanje (vladajuće većine)“, rekao Karamarko novinarima posle sednice Predsedništva i Središnjeg odbora HDZ.

On je nekoliko puta rekao da je situacija „osetljiva i delikatna“ i da će HDZ uskoro odlučiti o „tehnici“ kojom će rušiti Oreškovića, koji je na mesto premijera izabran na predlog HDZ i uz podršku Mosta. Nije želeo da kaže s kim će u Saboru pokušati da formira novu većinu od najmanje 76 poslanika.

„Ciljamo da ako dodje do sastavljanja nove većine da ona bude kvalitetna. Ne daj Bože da se ponovi ovo iskustvo koje smo imali“, dodao je lider vodeće stranke vladajuće koalicije.

On je potvrdio da se na sednici Predsedništva, na predlog njegovog zamenika Milijana Brkića, razgovaralo i o mogućnosti njegove ostavke koju je tražio premijer.

„Nije se pitalo za moju odgovornost nego je bilo razgovora o tome da li da se povučem iz Vlade i dam ostavku. Zaključak je bio da ne, jer je HDZ već napravio previše ustupaka. Na taj način bismo osigurali da Orešković i dalje vodi Vladu HDZ-a i Mosta bez i jednog i drugog čelnika. Orešković bez nas nema uporište u parlamentu“, istakao je Karamarko.

On je rekao i da se od još nije čuo s premijerom koji je juče pozvao njega i lidera Mosta Božu Petrova da podnesu ostavke na funkcije potpredsednika vlade, rekavši da će se „verovatno danas čuti“.

Lider Mosta i potpredsednik Vlade Božo Petrov danas je ponovo zatražio od Karamarka da podnese ostavku na funkciju u vladi zbog političke odgovornosti u aferi „Konsultantica“ i dodao da Most neće ići u preslagivanje vlasti s HDZ.

„Hrvatska je danas u podredjenoj poziciji samo zbog jedne osobe koja je teret, a to je Karamarko. Snosi političku odgovornost“, rekao je Petrov novinarima u Metkoviću i dodao da HDZ treba da pokaže koliko je demokratska stranka.

Premijer Tihomir Orešković tražio je u petak ostavke Karamarka i Petrova zbog njihovih narušenih odnosa. Petrov je odgovorio da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, dok je Karamarko takvu mogućnost odbacio rekavši da Orešković i Most više ne uživaju poverenje HDZ.

On je najavio da će krenuti u sastavljanje nove većine, a ako u tome ne uspe, da će se ići na nove izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.