najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Katastrofalno političko neznanje maturanata

Istraživanje o političkoj pismenosti maturanata u Hrvatskoj pokazalo je katastrofalno neznanje, među ostalim i da gotovo tri četvrtine ispitanih ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovina tvrdi da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne nastupe, prenose danas hrvatski mediji.

Gotovo tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovina njih tvrdi da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolest, kao i da bi ljudima takvog seksualnog opredeljenja trebalo zabraniti javne istupe, jer bi mogli nepovoljno da utiču na mlade.

Prema istraživanju, oko 40 odsto maturanata čvrsto se protivi svakom pokušaju sudskog progona hrvatskih ratnih veterana za zločine počinjene tokom poslednjeg rata.

Zanimljivo je da čak 73 odsto njih ne zna ko je premijer, čak ni onda kada im se ponude četiri moguća rešenja. Oko 27 odsto ispitanih je među ponuđenim odgovorima tačno zaokružio ime predsednice Hrvatske.

Istraživanje je pokazalo da se mladi u velikoj meri deklarišu kao religiozni, a najveći stepen tolerancije maturanti su pokazali prema drugoj rasi, veri ili naciji.

Njih oko 40 odsto smatra da Hrvatska ima bogatiju tradiciju od većine naroda, kao i da su pravi Hrvati jedino katolici.

Reč je o istraživanju o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj koje je sprovedeno na uzorku od 1.146 maturanata.

Istraživanje su radili Institut za društvena istraživanja, GOOD inicijativa i GONG, navodi portal Indeks.

(Beta)

1 komentar
  1. Chicago

    Kažete, “nepoznavanje” istorije. Ako čitate HR medije, pogotovu internet stranicu “Večernjeg lista” i gledate HTV, biće vam jasno da deca u stvari “znaju” ono što im se stalno servira. Danas, recimo, obeležavaju godišnjicu “srbo-crnogorskog” napada na južnu Hrvatsku! Svaka vest is Srbije dočekuje se na nož, sa toliko mržnje da je to zaista neverovatno. U Hrvatskoj rat i dalje traje i političari će ga održavati još jako dugo ili, bolje rečeno, sve dok im to bude trebalo za ove ili one ciljeve.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike