U trendu

Ker Lindzi: Zagreb kriv za pogoršanje odnosa sa Beogradom

Zagreb je kriv za pogoršanje odnosa sa Beogradom, a referendum u RS dokaz je disfunkcionalnosti BiH, kaşe britanski ekspert za Balkan Dşejms Ker Lindzi.

Odnosi Srbije i Hrvatske čine se najzategnutijim u poslednjih 20 godina i dok netrpeljivost iz Zagreba mnogi pripisuju agresivnoj izbornoj kampanji, profesor Londonske škole ekonomije strahuje da će tenzije nastaviti da rastu.

„Veoma sam razočaran i zabrinut odnosima Srbije i Hrvatske u poslednjih godinu dana jer se jedno vreme činilo da dve drÅŸave konačno grade pozitivan put. Prema mom miÅ¡ljenju, breme krivice pada na Zagreb. Otkako se Hrvatska pridruÅŸila EU doÅ¡lo je do značajnog porasta nacionalizma u zemlji. Činjenica da Zagreb sada pokuÅ¡ava da poremeti put Srbije ka EU je posebno nesretan razvoj događaja“, kaÅŸe on u intervjuu za „Blic“.

Ker Lindzi dodaje da će, naÅŸalost, sama EU učiniti vrlo malo povodom toga jer u ovom trenutku ima i viÅ¡e nego dovoljno unutraÅ¡njih problema.

Na pitanje kako će najavljeni referendum u Republici Srpskoj uticati na odnose Beograda i Banjaluke, ali i Zapada i Istoka prema ovom delu Evrope, on kaÅŸe da je u pitanju odlična prilika za Milorada Dodika da stekne dodatne poene.

„Kriza oko referenduma samo je joÅ¡ jedan dokaz duboke podeljenosti Bosne. Nikada nije smelo da se dozvoli da takvo pitanje postane izvor budućih tenzija između zajednica. Naravno, razumem zbog čega dosta BoÅ¡njaka smatra da je Dan Republike neukusna ceremonija i proslava. Ipak, da li je zaista bilo mudro insistirati na ovom pitanju kada postoji mnogo većih problema. Gledajući unapred, nisam siguran na koji način bi ovo trenutno moglo da se reÅ¡i“, kaÅŸe Ker Lindzi.

On dodaje da Dodik deluje odlučno u nameri da sprovede referendum.

Ker Lindzi naglašava da, pored svega, halabuka oko referenduma pokazuje da Bosna ostaje izuzetno disfuncionalna drşava i da deluje da nijedna od zajednica nema realnu şelju da takvo stanje popravi.

Komentarisući zapaljive izjave Bakira Izetbegovića o napadu na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici prosle godine, Ker Lindzi kaÅŸe da to „nije neuobičajeno“.

„Tvrdnje te vrste obično i dolaze nakon takvih incidenata, ali ne bih da komentariÅ¡em niÅ¡ta bez opipljivih dokaza“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.