U trendu

Kitarović: Daleko su Hrvatska i Srbija od prijateljstva

Još mnogo vode će proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske ali dve zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose, izjavila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je dodala da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU.

„Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima“, istakla je Grabar-Kitarović, prenosi „Jutarnji list“.

Pri tome, kako je rekla, misli na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.

Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svetski rat i sejati klice novih zala, želimo da idemo dalje, rekla je ona u svom govoru na Svečanoj Sinjskoj alki u Vukovaru

„Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese“, rekla je ona.

Ona je dodala da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer „da bi do toga došlo još će mnogo vode proteći Dunavom“, ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obe države, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose, smatra ona.

6 komentara
 1. Radoslav Radović

  Ovome Viktoru, Dačić i Vulin su samo rekli istinu i to vam smeta i želite ih svrstati sa vašim neofašistima.Ta simetrija pored svih ostalih nesreća i gadosti koje ste nam učinili je takođe vašae djelo,kao ustaše i Četnici.Samo čovjek koji se svim svojim bićem boti da sačuva drugog čovjeka i svako živo biđe i biljku i životinju zaslužuje da ga zovemo čovjek.Ostali su bivši ljudi.

 2. Nikola Milovic

  Treba svak biti svjestan svojih djela i shvatiti sta je humano bice i zasto je i kako oformljen i od koga. Ako se to ne postuje , kako onda covjek bez tog shvatanja moze da postuje humana bica. Za takvoga i ne postoji svjesnost koja je direktna veza nase svjesnosti sa svjesnoscu ( Apsolutna) univerzuma. Zato za takva nedovrsena bica koja imaju samo oblik covjeka, a bez svjesnocti su, i takvi mogu bez shvatanja da uzivaju u unistavanju pravih humanih bica. Zar moze biti neko humano bice u ljudskom obliku, a da mrzi pored sebe isto bice i stotinama godina zeli da ga unisti na bezbroj najsvirepijih nacina. Cudo je i normalnim ljudima i Bogu, da takvi idu i u crkvu i tamo mole „Boga“, a u sebi povecavaju potencijal nehimanosti i zivotinjskog nagona za krvolostvom. Kako gospodja Kolinda moze govoriti o ugrozenosti Hrvata u Srbiji, a u svojoj drzavi ona i ne primjecuje Srbe, jer za takve individue drugi i ne postoje i ne treba da postoje, jer je to njihova doktrina i vjekovna teznja da se prikljuce onima koji su im zagadili i isprljali i porijeklo i nastanak i imaju namjeru da ih potpuno asimilisu i transformisu u sredstvo koje ce im bit potrebno kao municija u napadima na one koji se suprotstavljaju takvim ponasanjimai koji imaju svoju svjesnost i znake ko su i odakle su nastali, dok su ovi unijati potpuno nesvjesni i svoje proslosti i svoje buducnosti.

 3. Radoslav Radović

  Suviše su Vatikan i Njemačka zla napravili, dabi se moglo pričati o nekakvoj dugoročnoj stabilnosti u regionu, a poseban je problem Hrvatska.Sve će se mijenjati.Nemože se protjerati pola miliona civila i poslije toga zatvoriti granice i pričati o nekakvoj državi.Da ne govorimo o drugom svjetskom ratu.Hrvatska je u ovim granicama samo zahvaljujući nasilju.

 4. Sekula

  Mogla bi prvo hrvatska vlada da se izvini za rat koji je izazvala. I za rasturanje SFRJ. I za upad u RSK. I za proterivanje naroda. Onda bi možda mogli da pričamo o nečemu. Da npr. onda obećaju, makar i sa kiselim osmehom, da će pokušati to da ne ponove…

 5. Gradjanin

  Kakva glupost… zamajavanje … mozda je gospodja daleko od prijateljskih odnosa ali obican narod nije… U cije ime ona to govori? U svoje? Strasno…

 6. Viktor Rotmiler

  Na veliku zalost,nas,obicnog naroda,i u Srbiji i u Hrvatskoj,ima uvek neki od clanova aktuelnih Vlada,koji sipa „so“ na stare rane.Tako se konstatno povredju rane,i ne dozvoljava,da rane zarastu.U Hrvatskoj u skoroj proslosti, to je bio,Zoran Milanovic.U Srbiji,Dacic i Vulin.Ako se tako nastavi,ako se stalno budu prebrojavali mrtvi,sa jedne i druge strane…nema od dobro susedskih odnosa nista.Nije potrebno,da se politicari,sa jedne i druge strane „vole“.To bi bila hipo krizija.Potrebno je SAMO,da se podnose i medjusobno postuju.A sa narodima,nema problema.Nas zavadjaju,politicari.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike