Kitarović potvrdila: Policija nasilna prema migrantima

ZAGREB – Predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u dvodnevnoj poseti Švajcarskoj, za tamošni javni servis SRF je potvrdila da Hrvatska krši međunarodno pravo, kada je reč o postupanju hrvatske policije prema migrantima i da koriste nasilje nad migrantima, preneo je portal Index.

Poratal navodi da je ovo šokantno priznanje predsednice Grabar Kitarović nastalo u njenom razgovoru sa švicarskim novinarom u kojem je, kako se navodi, pokušavala da brani i da opravda politiku prema migrantima koju sprovodi Hrvatska.

Razgovor hrvatske predsednice sa novinarom SRF-a emitovan je sinoć u centralnoj informativnoj emisiji tamošnje javne televizije.

Na početku se ističe da je SRF nedavno snimio kako hrvatska policija ilegalno proteruje migrante iz Hrvatske preko zelene granice u BiH, tj. sprovodi tzv. pushback te da postoje brojne optužbe o nasilju hrvatske policije prema migrantima.

Na kraju svoje izjave za SRF predsednica je rekla da Hrvatska “štiti spolju granicu EU-a i Švajcarsku od ilegalne migracije“.

Prilog završava konstatacijom da su pushbackovi i dalje ilegalni po međunarodnom pravu i da policija ne sme bez odgovarajuće procedure da projteruje ljude preko zelene granice u drugu državu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike