U trendu

Klix: U BiH stižu četiri predsednika, dva premijera…

SARAJEVO – Srbiju će na Samitu procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u BiH predstavljati premijerka Ana Brnabić, a u tu zemlju doputovaće i premijer Bugarske Bojko Borisov, kao i predsednici Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, prenosi bosanski sajt Klix.

Kako navodi, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u poneđeljak će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Uvece je predviđeno održavanje svečane večere u čast šefova delegacija učesnica samita, dok će u utorak na Jahorini biti održani sastanci u okviru samita.

Predsednik Slovenije Borut Pahor, prema navodima sajta, prisustvovaće večeri, ali neće učestvovati na samitu.

S druge strane, predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće prisustvovati večeri, ali će učestvovati na sastancima na Jahorini.

U BiH u ponedeljak će doputovati i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, što će biti njegova prva zvanična poseta toj zemljji.

Srbiju će na Jahorini predstavljati premijerka Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov.

Na samitu neće učestvovati predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović niti premijer te zemlje Andrej Planković, ali će te zemlje imati svog predstavnika, kao i Moldavija, Rumunija i Grčka.

Klix.ba navodi da je i dalje pod znakom pitanja dolazak predsednika Albanije Ijira Mete pošto je ministar spoljnih poslova te zemlje Gent Cakaj otkazao dolazak na ministarski deo samita „u znak solidarnosti sa Kosovom“ čiji predstavnici bojkotuju susrete, koji će u naredna dva dana biti održani u Sarajevu i na Jahorni.

Portal podseća Priština preuzima predsedavanje SEECP-om od BiH, ali ističe da je pitanje kako će to biti izvedeno imajući u vidu da je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači otkazao dolazak na samit, kao i ostali predstavnici iz Prištine.

Tači je rekao da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u formatu koji je predviđen za takve sastanke i da ga ne zanimaju „osećaji“ Hašima Tačija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar