U trendu

Knežević (DF): Nije tačno da Krivokapić nema podršku, samo nećemo da nas niko ucenjuje

Nisu tačni napisi da je doveden u pitanje izbor Zdravka Krivokapića, nosioca liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“, za mandatara nove crnogorske vlade – izjavio je Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) koji je deo te koalicije.

Knežević je saopštio da su tražili da nosilac liste „Crno na bijelo“ Dritan Abazović objasni zahteve koji su „očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem“ kojima „traži sve ključne resore u Vladi“: Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije, ANB, Ministarstvo odbrane, Vojno obavještajnu agenciju, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde.

On je rekao i da traže da Abazović objasni stav da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi.

Po ranijim izjavama, za koaliciju „Crno na bijelo“ je sporno da ta mesta zauzmu lideri DF-a.

Knežević je rekao da je DF spreman da sutra, u sredu, na konstitutivnoj sednici SKupštine Crne Gore glasa za predsednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, i da u krajnjem slučaju da i manjinsku podršku novoj vladi, ali ne pristaje da DF bude „ponižen, ucenjen i reketiran“.

„To nismo dozvolili ni odlazećem režimu, a nećemo ni potencijalnim koalicionim partnerima“, upozorio je on.

Predstavnici tri partije koje imaju parlamentranu većinu, nisu danas na sastanku s mitropolitom Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem uspeli da se dogovore oko resora u novoj vladi, a ni o tome da Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade, objavile su podgoričke „Vijesti“.

Dok traju pregovori, u medijima i na društvenim mrežama je objavljen snimak s kraja 1990-ih godina Krivokapića u društvu pristalica Ravnogorskog pokreta iz Drugog svjetskog rata, pod slikom osuđenog za genocid u Bosni i Hercegovini Radovana Karadžića i u društvu srpskog nacionaliste, osuđenog teroriste i antikomuniste Nikole Kavaje, poznatog kao „lovac na Tita“.

Autentičnost tog snimka je potvrdio, kako je objavila „Pobjeda“, „četnički vojvoda“ Mileta Pavićević koji se takodje vidi na snimku. On je za taj list rekao da je to autentičan snimak dočeka Kavaje u njegovoj kući u Draču, ali nije hteo da kaže da li je na snimku i Krivokapić.

Na molbu Radija Slobodna Evropa da prokomentarišu snimak, iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ je stigao odgovor da je „profesor Krivokapić veoma zauzet poslovima u vezi s formiranjem nove vlade i da… nije u prilici da odgovori“.

Krivokapić je prošle subote, 19. septembra, u intervjuu za bosanskohercegovačku televiziju Face, govoreći o političkim protivnicima koji ga etiketiraju, zatražio da to i dokažu.

„Crna Gora je zemlja paradoksa i čuda neviđenih. Ja bih voleo da neko kaže činjenicama da je profesor Krivokapić četnik… da je to dokazao svojim delovanjem, radom, istupima“, rekao je Krivokapić.

Nevladina aktivistkinja i direktorka organizacije „Akcija za ljudska prava“, Tea Gorjanc Prelević, povodom objavljivanja snimka je javno pitala Krivokapića da pre no što bude podržan za premijera odgovori zašto je bio u „odboru za doček“ Kavaje, osuđenog teroriste, zatim „da li sebe smatra četnikom“ i da li „podržava taj pokret“, kao i „da li smatra da su četnici bili fašisti“, „kako doživljava kolaboraciju četnika s nacističkim okupatorima“, a pitala ga je i kakav je njegov stav o Radovanu Karadžiću i o ratnim zločinima.

Krivokapić za sada nije odgovorio na ta pitanja.

Predsednik Milo Đukanović mandatara treba da predloži najkasnije 30 dana po konstituisanju novog saziva Skupštine Crne Gore, što će biti obavljeno sutra, u sredu, kada će biti verifikovani poslanički mandati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.